България Север

Концерт в памет на маестро Георги Нотев организират в Плевен

Проф. Пламен Джуров дирижира Плевенска филхармония, световноизвестната цигуларка Лия Петрова е солист

Концерт в памет на Георги Нотев ще се състои утре вечер в Плевен. Мястото е зала „Емил Димитров” – там, където маестрото е дирижирал Плевенска филхармония дълги годишни. Концертът е под диригентството на маестро Пламен Джуров, а специален солист в него ще бъде талантливата цигуларка Лия Петрова.

Повече за събитието разказаха организаторите и участниците в него. В програмата ще чуем Моцартовият Реквием в изпълнение на оркестъра и Хор „Гена Димитрова”. Концертът ще продължи със Симфония в ре минор на Цезар Франк Моцарт – тежка симфония, пълна със страсти. Блестящата Лия Петрова се включва в последната част с Концерт за цигулка No5 от Моцарт, за да внесе жизнерадост и чар на музикалното събитие.

Георги Нотев е роден на 29 октомври 1942 г. и завинаги напусна сцената на живота на 13 декември 2008 г. От 1972-ра е главен диригент на Плевенската филхармония, а три години по-късно е и един от основателите и главен диригент на Плевенската опера „Христо Бръмбаров“. В над 50-годишната история на оркестъра маестро Нотев е главен диригент в продължение на 30 от тях. Под неговата палка са изпълнени огромен брой произведения, гостували са стотици изпълнители. Безспорна е заслугата му за израстването на Плевенската филхармония и утвърждаването й както в България, така и в чужбина.
През 1997 – 2007 г. Нотев е главен диригент на Националната опера и балет и музиката го среща с всички големи звезди на българската опера като Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев. Дирижирал всички български симфонични оркестри и във всички оперни театри. Гостувал е в Европа, Северна и Южна Америка и Япония, а репертоарът му обхваща стотици произведения от всички епохи и стилове. Осъществил е многобройни записи за радио, телевизии, грамофонни плочи и компактдискове в страната и чужбина. Един от инициаторите и председател на журито на Първия национален конкурс за млади оперни певци, проведен в рамките на Лауреатски дни „Катя Попова“ – Плевен (2003), и Първия национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ – Плевен, 2006. Почетен гражданин на Плевен.

„Българската културна памет е отчайващо къса. Ние минаваме през времето и нямаме възможност да се върнем назад. Губим връзката с предшествениците и рода си”, започна минорно своето изложение маестро Джуров. Той припомни заслугите на Георги Нотев за Плевен и музикалния живот в него, за музикалните събития, които са били единствени по рода си в страната и дори в европейски мащаб; за високото ниво на Плевенска филхармония, което тя е достигнала по времето, когато Нотев е бил главен диригент. „Нотев беше прецизен до досада, но в нашето изкуство не може без това. Изкуството е в детайла. Най-големият музикален подем в Плевен беше по времето на Нотев. Най-големият погром – също. Той понесе част от вината за закриването на Плевенската опера, въпреки че тогава музикантите в цялата страна изживяха едни от най-драматичните моменти на промените. Въпреки това никога не скъса окончателно с Плевен”, разказа проф. Джуров.

„Младите изпълнители трябва да си спомнят за такива хора, какъвто е бил Георги Нотев, въпреки че аз не съм имала честта да го познавам. Трябва да знаем откъде идваме и към какво се стремим, да се гордеем с това, което те са постигнали и да се учим от тях”, категорична е младата, но вече с респектираща световна кариера Лия Петрова. Открита от проф. Пламен Джуров, още 5-6 годишна тя е солист на Софийски солисти. Плевенчани имаха възможност да се насладят на изпълнението й в юбилейните 30-ти Лауреатски дни „Катя попова”, когато тя изнесе концерт заедно със Софийски солисти. С Плевенска филхармония свири за пръв път, но след първите репетиции вече се усеща спойката между ней и музикантите, което е най-хубавото от този процес. Спонтанно се роди и идеята за събирането на история за музикалния живот в Плевен от Освобождението до днешни дни. Което несъмнено ще бъде интересен и огромен като стойност труд.

Материалът Концерт в памет на маестро Георги Нотев организират в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.