България Север, Общество

Габровка се класира за световното по банкрутно право в Сингапур

снимка: Личен архив

Бившата възпитаничка на Априловска гимназия Мирела Венкова е сред финалистите, достигнали до последния кръг на световното състезание по банкрутно право, което тази година ще се проведе в Сингапур в края на март 2019 г.

Тя, заедно със съотборничката й от Австрия, са първият европейски отбор, достигнал толкова напред в престижното международно състезание.

Мирела е на 25 години, от шест години живее в Австрия и изучава корпоративно право в Икономически университет Виена.

Световното състезание по банкрутно право се провежда под формата на съдебни преговори, като в рамките на три дни всеки отбор трябва да представи аргументи на ищец и ответник по даден случай от международното банкрутно право.

Случаят и цялото състезание се основават на Англосаксонската правна система, което е и причината до сега до финалите да са достигали единствено отбори от англоворорящи държави, като изключение прави отбор от Китай през миналата година. В предишни години финалистите са били от Америка, Австралия, Сингапур, Канада, Индия.

Специално за „Габрово Нюз” Мирела Венкова сподели, че се притеснява за участието си в състезанието, не само защото е натоварена с отговорната задача да представи достойно Университета си и Европа, но и защото тя и съотборничката й ще са единствените, които са изучавали Континентална правна система, а ще спорят върху Англосаксонската правна система.

Освен това те учат на немски език, а ще спорят на английски. За всички останали отбори, достигнали до Сингапур, английският ще е роден език.

Мирела има три месеца за подготовка, но дотогава ще се прибере в родно Габрово и ще прекара Коледните и новогодишни празници със семейството си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Габровка се класира за световното по банкрутно право в Сингапур е публикуван за пръв път на Gabrovo News.