България Север, Спорт

Плевенските баскетболисти поставиха шампионите на колене

Баскетболистите на „Спартак“ (Плевен) хвърлиха бомбата на десетия кръг на НБЛ, като победиха с 90:83 (21-22; 23-24; 20-13; 26-24) шампиона „Левски Лукойл“, нанасяйки първо поражение в това първенство на „сините“. Непосредствено преди срещата една от легендите на плевенския баскетбол Дарин Великов бе честван за своя 60-годишен юбилей. Отбелязването на годишнината на треньора, под чието ръководство плевенчани поставиха на колене дори „Реал“ (Мадрид), подейства мобилизиращо на възпитаниците на Александър Дяковски и след феноменална игра те се поздравиха със заслужена победа. Днес, 15.12, наставникът на „Спартак“ Александър Дяковски празнува своя 36-и рожден ден, което допълнително даде сили на неговите възпитаници за силна игра и да поднесат сензацията.

Първото полувреме бе напълно равностойно, като за кратко „Левски Лукойл“ поведе в средата на втората част, като авансът им стигна до 8 точки, но почивката дойде при само две точки разлика в полза на гостите – 44:46. Второто полувреме тръгна кош за кош, но след отлична игра в защита и феноменална стрелба на Острев, „Спартак“ не само стопи изоставането си, но и поведе с пет точки преди решителните 10 минути – 64:59. Последната част започна с четири поредни тройки за „Спартак“ – една на Острев и три на Георги Бързаков, и разликата стана 12 точки в полза на плевенчани. В оставащите 6-7 минути до края „Левски“ опита всичко да избегне резила, но в нито един момент не застраши преднината на „Спартак“ сериозно, като Цецо Острев продължаваше да ниже точка след точка. Опитният гард завърши с 31 точки, осем асистенции, четири борби и три откраднати топки. Константин Коев добави 14 точки, а Георги Бързаков и Николай Маринов завършиха съответно с 12 и 10 точки. За „Спартак“ това бе втора поредна победа и отборът вече е пети във временното класиране. Това бе последно домакинство на „Спартак“ за тази година и верните фенове бяха зарадвани по подобаващ начин за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. В следващия кръг плевенчани почиват, а в последния кръг за тази година на 30.12 гостуват в Ямбол.

 

Материалът Плевенските баскетболисти поставиха шампионите на колене е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.