България Север

С една година е удължен проектът на Регионалния център за ранна интервенция на деца с увреждания в Плевен

На междинна пресконференция в община Плевен днес от екипа на Регионалния център за ранна интервенция на уврежданията /РЦРИУ/ обявиха, че срокът на дейността му се удължава с 12 месеца и ще приключи в края на декември 2019 година. Това означава, че центърът ще има още много потребители и още много деца ще имат възможност да получат услугите, които се предоставят в него, заяви Камелия Горненска – началник отдел „Изпълнение и отчитане на проекти” и координатор на проекта.

По думите й в центъра, който работи от 2 години в Плевен в обновена сграда в Градската градина, са създадени подходящи условия за достатъчни по обем и качество услуги за деца между 0 и 7 години. Акцентира се върху мобилността – не потребителят да дойде задължително за помощ при теб, а ти да отидеш при него, да идентифицираш неговата нужда от услугите, които ти предлагаш, и тогава вече той да стане твоя целева група и в зависимост от възможностите да го посещаваш или ако той желае да идва на място да получава тези услуги. Индивидуалната, педагогическата подготовка за децата с увреждания, ранната интервенция на уврежданията, пряката работа с децата – тези дейности са съсредоточени в услугите, които вече 2 години се предлагат в центъра. С удължаване срока на проекта до края на 2019 година общата му продължителност става 40 месеца, а финансовият ресурс нараства със 162 хиляди и вече е общо над 752 хиляди лева.

Според ръководителя на проекта и зам.-кмет на община Плевен Тодор Еленков социалната сфера в България е все още недоразвита и трябва да сме благодарни на европейските данъкоплатци за това, че насочват средства в тази област, в която ние изоставаме от другите европейски страни. По думите му е много положително, че се удължава срокът на проекта, благодарение на което съществува Центърът, но е необходимо да се помисли дали е възможно той да остане да съществува постоянно.

Материалът С една година е удължен проектът на Регионалния център за ранна интервенция на деца с увреждания в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.