България Север, Общество

Чиновници от област Габрово са усвоили 700 хил. лв. по проекти


Общински служители в четирите общини на област Габрово, участвали в екипи по управление на проекти с европейско и национално финансиране, са „заработили“ близо 700 хил. лв. над заплатите си. За това писа zaistinata.com.

Справката е за тригодишен период – от началото на 2015 г. до есента на 2018 г. В единични случаи бонусите са десетки хиляди лева, а размерът им не е пропорционален на стойността на проектите. Най-голяма е сумата, изплатена на служители в Община Габрово – малко над 300 хил. лв. по 23 проекта.

Въпреки изричното искане да бъде уточнен размерът на възнагражденията за всеки нает в екипа за управление на проект, от администрацията в Габрово представиха само обобщена справка, от която не може да се извлече детайлна информация. Твърде общите данни показват, че най-голям бюджет за управление е имал проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“. Стойността му е 11 млн. лв., а сумата, разпределена между седем общински служители, е почти 61 хил. лв. или средно по 9 хил. лв. на човек.

Системата за управление и наблюдение на европеските фондове (ИСУН) дава повече информация.

Парите за едно от най-големите инвестиционни начинания в Габрово са получени от зам.-кмета Николай Меразчиев, назначен по проекта като технически специалист архитектура, директора на дирекция Марияна Костадинова, която е ръководител на проекта, главните експерти Момчил Корназов, Иван Иванов, Милка Кехайова и Васил Георгиев, технически специалисти по проекта и началник на отдел Деян Дончев. За него справката не дава ясна информация каква длъжност е изпълнявал в управленския екип по проекта.

Други 35 хил. лв. са били разпределени в Габрово между осем служители в местната администрация за работа по проекта „Развитие на устойчив градски транспорт на гр. Габрово“. Стойността на този проект е 13.4 млн. лв., но бюджетът му за управление е почти наполовина по-малък от проекта за съвременна градска среда.

Цялото разследване как чиновници от четири общини са усвоили 700 хил. лв. по европроекти можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Материалът Чиновници от област Габрово са усвоили 700 хил. лв. по проекти е публикуван за пръв път на Gabrovo News.