България Север

Над 50 спасени кучета във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ“ през ловния сезон

 

Повече от 50 са спасените ловни кучета от специалистите във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ” – Плевен. Свидетел на един от случаите стана репортер на BG Север. Гонче с разкъсан от глиган гръден кош, в критично състояние, за минути беше стабилизирано и спасено. Екипът, в състав: д-р Ивайло Илиев, д-р Ангел Ангелов, д-р Георги Асенов, д-р Антонио Петков, д-р Георги Илиев, д-р Даниела Асенова и ветеринарен техник Станислав Бетовски, реагираха светкавично и спасиха живота на кучето.

Има много такива случаи в ловния период, и по 6 кучета едновременно са ни карали, разказа д-р Ангел Ангелов от екипа на „ИДА-ВЕТ”. „Най-тежко е, когато става въпрос за отворен гръден кош. В не малки случаи е пробита и диафрагмата. От там насетне органите, които се намират в коремната кухина влизат в гръдната, пречат на дихателните процеси. Това са спешни интервенции, при които ако не се реагира в най-кратък срок, животното си отива”, категорични са специалистите. Повечето от тези случаи за наша радост са успешни, въпреки че някои имат по-дълъг период на възстановяване, уточнява д-р Ангелов.

Над 50 са спасените ловни кучета – гончета и бараци, от началото на ловния сезон 2018 г. Част от тях не са били с толкова тежки наранявания, а с разкъсване на мускули в областта на бутовете или предните крайници, обилно кървене заради засегнат кръвоносен съд и др. Това пак е спешност, но не е като една дихателна недостатъчност при отворен гръден кош, уточняват лекарите. „Гръдният кош е херметически затворен, което позволява диафрагмата да се движи и по този начин да се променя налягането в него, така че дробът да се пълни с въздух и кучето да диша. Когато е открит, тази херметичност се нарушава и когато животното поема въздух, диафрагмата не може да се движи, съответно дробът не може да се изпълни с въздух и кучето се задушава. Лигавиците започват да посиняват, тъй като кислородът силно намалява в кръвта. Това са спешни интервенции – да се подаде на момента кислород, да се намери входната рана, да се обезвъздуши гръдния кош и да се направи отрицателно налягане, което да възобнови процеса на дишане”, обясни д-р Ивайло Илиев.

Д-р Даниела Асенова разказа, че има случаи, когато освен гръдния кош е пробита и диафрагмата, а органите, които са в коремната кухина, се качват в гръдния кош. „Тогава трябва да се отвори корема и всички органи да се върнат обратно в стомаха. Имаше случай със счупено ребро, когато стомахът беше пронизан от него. Това са много травми на едно и сме се учудвали как кучетата оцеляват”, не скри тя. Понякога стопаните докарват животното с малка рана, някаква дупка, даже просто за успокоение, че са ги завели на лекар, но в повечето случаи се открива голям проблем и животозастрашаващо състояние.

Смъртните случаи са два-три, като се касаело за скрити заболявания, от които са произлезли усложнения или за твърде голямо забавяне от инцидента до докарването в клиниката. Клиентите са от целия регион в радиус от над 100 км от Плевен. В повечето случаи ловджийте са съвестни хора, които много държат на животните си и точно затова предприемат пътуване до „ИДА-ВЕТ”.

Какво се случва с раненото куче след като е било спасено във ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ”?

В зависимост от тежестта на травмата има различни предписания колко време е необходимо, за да се възстанови животното. Тъй като клиниката разполага с уютен и оборудван стационар, най-тежките случаи се оставят в болницата до преценка кога може да се изпише. Други преминават периодични прегледи и специалистите решават кога кучето е напълно здраво, за да може отново да се включи в лов. В някои случаи животното се инвалидизира доживот и става домашен любимец. Но психически травми не остават. „Това са животни, създадени за лов. Той е в кръвта им, инстинктивно го правят. Няма куче, което да накараш да направи нещо против волята си. Със сигурност ловът не им е нещо неприятно, защото те се впускат с хъс. Имаме кучета, на които сме направили ампутации и те дори на три крака вдигат дивеч”, обяснява д-р Антонио Петков.

Пациентът, приет по спешност с разкъсан гръден кош, вече е стабилизиран и скоро ще бъде добре

Материалът Над 50 спасени кучета във Ветеринарна клиника „ИДА-ВЕТ“ през ловния сезон е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.