България Север

Колко опасен е грипът и какво да правим при първите симптоми?

Сезонът на грипа отново е на дневен ред. Хрема, температура, общо неразположение, кашлица – това са първите симптоми на коварното заболяване, което се пренася от вируси и води след себе си сериозни усложнения. Как да си помогнем сами в първите часове от появата на хремата и какво да правим после, ни съветва специалист УНГ от МБАЛ „Св. Параскева“.

Според общопопулярното мнение хремата, с лечение или без, минава за една седмица. Важно е да се знае, че хремата не бива да се самолекува и минаването й от самосебе си е само в случаите, когато пациентът има добра имунна защита и няма други усложнения. Обикновено не се случва така и това възпаление от носната кухина много лесно може да проникне в съседните органи – в синусите, ушите, сливиците, гръкляна, трахеята, бронхите, особено когато организмът е нападнат от вирус и имунната система е слаба.

Вирусът на грипа се разпространява по въздушно-капков път и за това болестта е много силно заразна. На практика 80-90% от хората, които са в контакт с болен от грип, също се заразяват, но при всеки степента на развитие на симптомите е различна. Дори човек, който няма никакви оплаквания, може да е носител на вируса и да го разпространява. Профилактично могат да се използват и комбинирани витамини, еханицея за засилване на имунната система, консумация на цитрусови плодове и повече течности. Има медикаменти, които, ако започнат да се приемат веднага, до 48 часа след вдигането на температура, могат и да спрат развитието на вируса. В никакъв случай лечението не трябва да започва още при първите симптоми с вземането на антибиотици, особено без предварителна консултация с лекар. Антибиотик се предписва само ако се появят усложнения.

Усложненията от грипа могат да бъдат различни. Инфекцията започва първо от носа с т. нар. ринити, като много често преминава в синусите и се получават синузити. Други усложнения са възпаленията на сливиците – различните видове ангини в зависимост от степента на възпалението, ларингитът, възпаленията на ушите, при които се стига дори до загуба на слуха. В резултат на грипа могат да се получат и мозъчни усложнения от рода на менингита. Около 90% от пациентите умират от вирусния менингит.

Ако слезе надолу инфекцията, тя засяга трахеите и бронхите. Получава се остър бронхит, понякога съпроводен с кръвен секрет. Следващият етап е пневмония, която също може да е съпроводена с храчки кръв. А точно този вид белодробно заболяване може да бъде смъртоносно.

Усложненията могат да бъдат в сърцето, в нервната система.

Затова в сезона на грипа дори елементарната хрема не бива да се подценява, а да се потърси консултация от специалист, който при необходимост да назначи нужното лечение.

Д-р Юрий НИКОЛОВ, УНГ, завеждащ МБАЛ „Св. Параскева“

Рубрика ПОСЛУШАЙ ЛЕКАРЯ

Уважаеми читатели, 

ако имате здравословни проблеми, „BG Север“ ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате по електронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез сайта ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската МБАЛ „Света Параскева“. 
Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801 888 

Материалът Колко опасен е грипът и какво да правим при първите симптоми? е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.