България Север

Стотици деца участваха в откриването на олимпиадата по пътна безопасност в Плевен

При голям интерес премина днес откриването на стартиралата в Плевен олимпиада по пътна безопасност. Инициативата е на Института за пътна безопасност и е подкрепена от министъра на образованието Красимир Вълчев и от местната власт. Зала „Катя Попова“ беше препълнена с деца от плевенските училища. В началото ученици от НУ „Христо Ботев“ – Плевен, пяха и изиграха сценки, показвайки своите знания и умения, свързани с пътните знаци и правилата за движение.

Събитието откри Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, който приветства присъстващите и обяви целите на олимпиадата – проверка на знанията и събуждане на интереса у децата, даване на възможност за по-задълбочено изучаване на безопасността на движението по пътищата, повишаване на знанията и уменията за отговорно поведение на всички участници в движението, създаване на механизми за извънкласно обучение по Безопасност на движението по пътищата.

„Всяка една инициатива, свързана с децата – тяхното здраве, безопасност и развитие, трябва да бъде подкрепяна безрезервно. Темата за безопасността на пътя е една от актуалните. Това е проблем, който не бива да бъде подценяван и в никакъв случай – пренебрегван.“ С тези думи председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев се обърна към присъстващите в залата, и им пожела днес да се забавляват и забавлявайки се, да научат неща, които ще им бъдат полезни и ще ги предпазят на пътя.

Успех на децата пожела и Албена Тотева – директор на Регионалното управление по образование в Плевен.

В последвалата игра със състезателен характер „Стани безопасен на пътя с Aй енд Джи Брокерс“ участваха ученици от различни плевенски училища. Разпределени в два отбора, те отговаряха, демонстрирайки знания и бързина, на въпроси, прожектирани на мултимедия, като: Каква е допустимата скорост за един лек автомобил в населено място и на магистрала?; Как влияе употребата на алкохол върху реакцията на шофьора зад волана?; Какво превозно средство е каруцата и т.н. Помощ в ролята на жокер „Обади се на приятел“ оказа и Мартин Митев. Очаквано надпреварата премина емоционално и атрактивно за децата. Всички в залата се забавляваха и имаха възможност да покажат какво знаят и да научат нови неща.

Директорът на НУ „Христо Ботев“ – Плевен, Цветелин Горанов обясни защо той и екипът му без колебание са решили да стане училището колективен член на Института за пътна безопасност – нещата, които прави Институтът и могат да се постигнат, си заслужават, а и школото е с традиции в обучението по пътна безопасност.

Кратка презентация показа как може да се провежда обучение по БДП в училище.

По регламент олимпиадата по пътна безопасност ще премине в два кръга, които ще се проведат в следващите месеци.

 

Натиснете тук за да видите презентацията.

Снимки: ОбС – Плевен и „BG Север“

Материалът Стотици деца участваха в откриването на олимпиадата по пътна безопасност в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.