Бизнес и Политика, България Север

Продължават дискусиите за данъка на автомобилите в Плевен

За да има коректно изчисляване на новите налози на МПС в Плевен общинската дирекция за местни данъци и такси е въвела специален режим на работа, който позволява спазване на новите изисквания в закона. Това обяви на днешна седмична оперативка с ръководството на общината шефката на службата Маргарита Бахнева. Тя уточни, че най-големите затруднения произтичат от това, че много от гражданите нямат нанесена еврокатегория в свидетелството за регистрация. Според Бахнева, за да не спират плащанията на дължимите данъци служителите на дирекцията засега правят компромиси при все още ненанесена еврокатегория, ако гражданинът донесе документ преди да е направена смяна на талона. По принцип обаче законът е категоричен и казва, че данъкът се определя от служител на общинската администрация въз основа на данните, които се предоставят от Министерство на финансите. В този смисъл Бахнева определи като неоснователни оплакванията на 95 процента от гражданите, които нямат нанесена съответна еврокатегория в талоните на автомобилите си.

От своя страна кметът Спартански подкрепи работата на дирекцията и заяви, че всичко негативно се хвърля на администрацията, въпреки че тя изпълнява дейността си по закон.

„Хората чукат на неправилната порта, това не сме го измислили ние или Общинският съвет. Местният парламент само е съобразил категориите и ставките в диапазона, който е дал законодателят, и ние сме ги сложили на минимума или малко над минимума. Всички, които са си занесли големите талони, в които е отразена съответната еврокатегория, са обработени за секунди…”

Според Спартански е необходимо време, за да се натрупа необходимата база данни, изисквани от променения закон.

Материалът Продължават дискусиите за данъка на автомобилите в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.