България Север

Пред приятели и почитатели Христина Комаревска представи „Пурпур и пепел“

Много приятели, колеги и почитатели на словото събра Христина Комаревска за представянето на новата си стихосбирка „Пурпур и пепел“. Официалното представяне беше вчера в специалната атмосфера на ХГ „Дарение Светлин Русев“. Това е 10-ата поредна стихосбирка на плевенската поетеса. Диана Пешакова прочете кратка рецензия, написана от колежката на Христина Вера Стефанова. Стихове от книгата представи пред публиката Даниела Димитрова.

 

Към читателите

„Поезията е нещо красиво, но не е торта – всеки да я опита. Може да е цвете, което  сте виждали, знаете  даже името му – лайкучка по Пътя или недостъпен еделвайс, нещо познато или екзотично, което  докосвате с поглед или ръка.

В крайна сметка е важен послевкусът.

Защо „Пурпур и пепел“? Нима ме е споходила някаква маниакалност за значимост, за кралска принадлежност или звучат ноти в подсъзнанието  ми  от Deep Purple и като воин на съдбата я променям? Провидих ли с времето, че любовта побеждава всичко?

Кой да ти каже, освен моята любима Луна, която пие от съня  ми и ме дарява с прозрения, макар и тъжни. Намират ме и  осветяват  Пътя ми. И аз ги търся.

Сънувам понякога  пурпурен  залез  или беше дъжд, валял в пустиня, а  пурпурният пясък под босите ми нозе бе по-гладък и мек от бебешка кожа. Дали не беше пепел, не разбрах, но ситно се извиваше и галеше глезените ми с рехаво перце. Следеше ме и  пауновото око на пеперуда…

Дърветата сякаш бяха натежали от пурпурни цветове. Стволовете им примамваха за прегръдка. А короните им се извисяваха толкова високо, че напомняха  китайски пагоди. И  опираха  там, където погледът ми не стига.

И птици на гроздове пееха в хор, омагьосваха ме с мажорния си полет и диезни спирки за глътка въздух.

Вакханалия на музика и цвят, неуловими нюанси от вълшебен калейдоскоп, /който пари пръстите ми и наяве/, мимолетна и неописуема по тази причина. Измислена като мечта,  като сън, който не можеш да запомниш и все пренаписваш, като пътуване назад във време, което не можеш да промениш.

Като пурпурен дъжд. И залез, към който вървим по един!

И благословия!“

Материалът Пред приятели и почитатели Христина Комаревска представи „Пурпур и пепел“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.