България Север

Добрият диджей – душата на тържеството. Честит празник!

9 март е известен по света като Международен ден на диджея (DJ). Денят не е официален празник, а по-скоро благотворително събитие. Отбелязва се от 2002 г. насам по инициатива на фондацията World DJ Fund и организацията „Нордоф Робинс мюзик терапи“. Те използват музиката за лечение на деца и възрастни. Всяка година се провеждат благотворителни акции в помощ на децата в продължение на седмица, като кулминацията им е на 9 март.
По традиция печалбите, спечелени от DJ, клубове, дискотеки, радиа, на този ден се даряват на международни детски фондове и институции.
B aĸциятa ca ce вĸлючвaли звeзди oт cвeтoвнaтa тaнцyвaлнa cцeнa ĸaтo Реtе Тоng, Ѕаѕhа, Dаvе Ѕеаmаn, Раul Vаn Dуk, Dаnnу Теnаglіа, Раul Оаkеnfоld, Саrl Сох, Ѕеb Fоntаіnе, Ѕіѕtеr Вlіѕѕ и дp.

Съкращението DJ (диджей) произлиза от диско жокей – човек, който избира и пуска музика пред публика.
Професията на диджея изобщо не е за подценяване. Да си диско водещ не означава просто да пускаш музика. Добрият диджей трябва да има въображение, усет към музиката, както и да разполага с богата фонотека и професионална апаратура. Той трябва да върши работата си с любов и да умее да създава настроение на празненството. Някои смятат, че работата на диджея се ограничава до клубове или дискотеки, но това съвсем не е така. Диско водещите се грижат за настроението на фирмени партита, рождени дни, тематични партита, абитуриентски балове, кръщенета, дори много често и самите те са водещите на сватбени тържества. Тяхна е отговорността да умеят да забавляват всички гости и да задоволят всеки вкус.

Честит празник на всички DJ!

Материалът Добрият диджей – душата на тържеството. Честит празник! е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.