България Север, Спорт

„Спартак“ остана на десет секунди от втора победа над шампиона

Баскетболистите на „Спартак“ (Плевен) бяха само на десет секунди от втора победа над шампиона „Левски Лукойл“, но загубиха след продължение с 85:92 (21-23; 13-16; 20-16; 21-20; 10-17). Редовното време в срещата от 19-ия кръг на НБЛ приключи при 75:75 точки, а в добавените 5 минути шампионите наложиха волята си. Срещата премина през множество обрати с водачество и на двата състава. Плевенчани поведоха рано с 4 точки, но „Левски“ обърна резултата и имаше 2 точки аванс в края на първите 10 минути – 23:21. Гостите започнаха по-добре втората четвърт и дръпнаха с 6 точки само за 30 секунди след подновяването на играта. Стрелбата от далечно разстояние за гостите не вървеше и едва към края на първото полувреме Божидар Аврамов вкара първата тройка за „Левски Лукойл“, който водеше с 39:34 на почивката. Второто полувреме започна силно за „сините”, които натрупаха 11 точки аванс – 52:41, малко повече от 3 минути преди края на третата четвърт, но допуснаха срив в играта си, от който „Спартак“ се възползва, вкарвайки 10 безответни точки за 54:55 преди последната четвърт. Тя започна с нови кошове на плевенчани, като серията стигна 14 точки и резултатът стана 59:55. В тези минути Деян Иванов получи и техническо, и неспортсменско нарушение и трябваше да напусне игра. Благодарение на силните изяви на Божидар Аврамов и Патрик Рембърт обаче „Левски Лукойл“ успя да изравни за 59:59 и на свой ред на направи серия от 9 точки за 64:59 в своя полза 6 минути преди финалната сирена. Възпитаниците на Александър Дяковски не се предадоха и „Спартак“ отново излезе напред – 65:64, в средата на последната част. Опитите на „сините” да се върнат в мача първоначално не дадоха резултат и „Спартак“ увеличи аванса си до 7 точки минута преди края.
С точни наказателни удари „Левски Лукойл“ все пак постепенно намали пасива си и 10 секунди преди края Патрик Рембърт прати мача в продължение с три точни стрелби от фаул, изравнявайки за 75:75. В допълнителните 5 минути гостите не допуснаха колебание и стигнаха до ценния успех. За „Спартак“ най-резултатен стана Цветослав Острев с 22 точки, 5 борби и 4 асистенции, а Константин Коев завърши с 15 точки. Николай Върбанов реализира 12, а Иван Лилов вкара 8 точки.

Материалът „Спартак“ остана на десет секунди от втора победа над шампиона е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.