България Север

Задържаха четирима за системен тормоз и изнудване на ученици в Плевен

Всички са пълнолетни и са от Плевен

Районната прокуратура в Плевен задържа под стража четири лица от града за извършено от тях престъпление – изнудване на непълнолетни лица, съобщиха от обвинението.

В хода на проведеното разследване по образуваното в Районна прокуратура досъдебно производство за престъпление по  чл. 214, ал. 1 от НК са събрани достатъчно доказателства относно самоличността на извършителите на престъплението изнудване. Това са четири лица от Плевен: В. К. на 20 г.; И. М. на 19 г.; Г. К. на 24 г. и М. К. на 19 г. Четиримата са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания в Районния съд за вземане по отношение на обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Досъдебното производство беше образувано на 05.03.2019 г. в Районна прокуратура – Плевен, по постъпил сигнал за осъществяван системен тормоз над непълнолетни лица – ученици от плевенски училища. Първоначално събраната информация предполагаше, че деянието е извършено също от ненавършили пълнолетие лица, но събраните в хода на разследването доказателства установяват, че и четиримата рекетьори са пълнолетни. Ако извършеното от тях престъпление бъде доказано по категоричен начин и те бъдат осъдени, Наказателният кодекс предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до шест години, „глоба“ от 1 000 до 3 000 лв. и конфискация на ½ от имуществото на извършителя.

Разследването по досъдебното производство продължава.

Материалът Задържаха четирима за системен тормоз и изнудване на ученици в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.