България Север

Областният управител на Плевен участва във форум „Приоритетна свързаност на Северна България“

Близо седем млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. Това заяви председателят на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на форум на тема: „Приоритетна свързаност на Северна България“, който се проведе днес в Русе. Събитието се организира от Института за пътна безопасност (ИПБ).

Във форума участваха и председателят на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, областният управител на област Плевен Мирослав Петров, кметове и областни управители от Северна България, академичният транспортен елит от Русенския университет, стотици експерти и граждани.

Акцентът беше поставен върху политиките, насочени към преодоляване на регионалните дисбаланси чрез приоритетно изграждане на безопасна транспортна система на територията на Северна България. Председателят на ИПБ инж. д-р Богдан Милчев представи Визия нула и пътя към нея за България.

Форум „Приоритетна свързаност на Северна България“ ще се проведе в Русе

По думите на председателя на УС на АПИ близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България през следващите години. „С цялостното доизграждане на автомагистрала „Хемус“, на проектите Русе – Велико Търново, Видин – Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни комуникации, с които ще се ускори развитието на Северна България и ще се осигури бърза и безопасна пътна връзка между София, Варна, Русе и Видин,  заяви председателят на УС на АПИ“. В изказването си Терзийски подчерта, че се работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия участък от Боаза до връзката с пътя Русе – Велико Търново, за които правителството в края на м. г. осигури 1,3 млрд. лв. „Графикът, който сме разработили предвижда до края на април да стартира изграждането на още два участъка от общо шест, на които е разделено цялото трасе. Това са отсечките – от Боаза до пътен възел „Дерманци“ и от пътен възел „Каленик“ до връзката с път II-35 Плевен – Ловеч. Техническото проектиране на участъци 4, 5 и 6, които са между пътя Плевен – Ловеч и Русе – Велико Търново, ще бъде изпълнено през 2019 г., а изграждането им ще започне през 2020 г. Целта е строителството на АМ „Хемус“ в участъка от Боаза до пресичането с пътя Русе – Велико Търново да приключи до 2023 г. През есента, с близо половин година по-рано от предвиденото по договор, ще завърши изграждането на 10-километровия участък от Ябланица до Боаза“, информира присъстващите Георги Терзийски.

По време на форума „Приоритетна свързаност на Северна България“ председателят на УС на АПИ представи и останалите приоритетни пътни проекти Видин – Ботевград, обходния път на Габрово и тунела под Шипка.

Семинар за най-добрите практики в пътната безопасност се провежда днес в Плевен

Материалът Областният управител на Плевен участва във форум „Приоритетна свързаност на Северна България“ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.