България Север

„Поход срещу диабета по суша, въздух и вода“ набира средства за деца с диабет

Кампанията е на „Лайънс“ – България и е насочена и към превенция и информираност, отваря се дарителска линия DMS DIABET 17777

Национална дарителска кампания „Поход срещу диабета по суша, въздух и вода“ ще се проведе от 30.03.2019 г. до 06.04.2019 година в помощ на българските деца, болни от диабет тип 1. В Плевен събитието ще се проведе на 1 април.

Идеята на кампанията е с разнообразие от спортни и развлекателни събития да насочи вниманието на максимален брой българи към превенция на болестта и грижа за собственото здраве като предостави информация и възможност за безплатни тестове за нивата на кръвната захар на всеки желаещ.

Сухопътният маршрут ще обхване над 20 общини на територията на България и на Румъния, а любителите на водните спортове ще могат да се включат в похода чрез водните инициативи по р. Дунав. Участниците в прехода ще могат да се възползват от въздушно приключение с голям топловъздушен балон, който ще бъде издиган в населени места по маршрута.

Целта на похода е да събере средства за закупуване и предоставяне на сензори и трансмитери за децата, които дават възможност за 24-часов контрол на кръвната захар. Съвременните технически способи ще спестят над 2 милиона убождания и ще помогнат на подрастващите да постигнат условно здраве и да живеят като пълноценни и равностойни личности. По данни на Националния център по диабет, над 2000 деца в България живеят с болестта и съвременните технически средства са единственият им шанс за нормален живот, с условно здраве.

Всички събрани доброволни дарения по време на похода от развлеченията и атракционите ще бъдат използвани за закупуването на необходимото оборудване сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

За периода на кампанията ще бъде открита национална дарителска линия DMS DIABET 17777 на цена от 1 лв. за всички мобилни оператори.

Подробности за програмата, маршрута и организацията са поместени на адрес в интернет , https://stride.lionsvidin.org. Предварителни записвания и заявки за участие в сухопътния и воден маршрут на прехода може да извършвате на адрес secretary@lionsvidin.com, във Фейсбук страницата на събитието или на тел: 0887 806086.

Походът срещу диабета в Плевен ще се проведе на 1 април 2019 г., понеделник

Програма

Вело шествие от велосипедистите, участващи в „Поход срещу диабета“ – очаквайте мястото и часа, грабвайте колелетата и нека ги посрещнем

Мото шествие от мотористите към Мотоклуб Огнени сенки““ – Плевен, на помощното игрище зад стадион Слави Алексиев

08:00 – 10:00 ч. – Привързан полет с балон, на площад „Възраждане“

11:00 – 15:00 ч. – Информационен пункт „Поход срещу диабета“ със следните дейности:

  • Раздаване на информационни материали за диабета
  • Посрещане на велосипедистите, участващи в похода с духов оркестър към НУ „Христо Ботев“
  • Изпълнение на танцова формация и повеждане на „Сладко хоро“
  • Безплатно измерване на кръвна захар от ЛК ПЛЕВЕН със съдействието на МУ – Плевен
  • Благотворителен базар: сладки изкушения, специално изработени за диабетици от ЛК ОГЛЕДАЛО; книжка със здравословни рецепти /подготвени от Албена Дамянова – специалист по хранене в „Атлетико фитбес“; продукти, брандирани с логото на похода
  • Арт работилница – рисуване на дървени фигурки/предоставени от магазин ИДЕЯ ХОБИ/ с помощта на деца от АРТ ШКОЛА ТАЛАНТИ
  • Колело на късмета – подаръци – изненада
  • Снимки с любими герои

Всички събрани средства от балона, продажба на тениски и др. брандирани продукти и мобилна кухня както и доброволните дарения на граждани и организации ще бъдат използвани за каузата на похода и закупуването на сензори с трансмитери за деца с диабет тип 1.

Материалът „Поход срещу диабета по суша, въздух и вода“ набира средства за деца с диабет е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.