Бизнес и Политика

ЧЕЗ обявява конкурс за рисунка, посветена на дивите птици

Инициативата е насочена към художници и street art артисти, които биха искали да преобразят електроразпределителните табла по централни градски улици в Западна България. Конкурсът е част от проект „Живот за птиците“, изпълняван съвместно с Българското дружество за защита на птиците. Целта е да се опази живота на пернатите, уязвими при досега с електроразпределителната мрежа.

Художествените проекти могат да се подават от 5 април до 30 април 2019 г. на имейл адрес: communications@cez.bg. Всеки участник с одобрен проект ще получи възможност да претвори своята идея в по-голям мащаб – върху разпределително табло в един от градовете Перник, Пирдоп, Враца и Благоевград. Електроразпределителното дружество поема разходите за материали, необходими за рисуването.

Всички разпределителни табла, върху които ще се твори, ще бъдат проверени, а участниците ще бъдат инструктирани за работа върху тях. В конкурса могат да участват и деца, но за да рисуват върху таблата, трябва да получат разрешение от родителите си.

Целта на инициативата е да популяризира проекта „Живот за птиците“, който включва теренни проучвания, създаване на прототип за безопасни за птиците стълбове, осигуряване на безопасното им гнездене, монтиране на защитни и маркиращи съоръжения, и други дейности за опазване на живота на птиците.  

Повече за темата на конкурса и правилата за участие може да бъде намерена на сайта на проекта www.lifebirds.eu.