Бизнес и Политика

Новият свръхмощен енергоблок на Ленинградската АЕЦ изработи 5 милиарда киловатчаса

От момента на включването си към единната енергийна система на Русия, новият свръхмощен Пети енергоблок на Ленинградската АЕЦ изработи пет милиарда киловатчаса електроенергия, съобщиха от руската компания „Росатом“.

Произведеното електричество от новия енергоблок е необходимо за развитие на северозападния район на Русия – в региона се осъществяват редица крупни инвестиционни проекти.

„Въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове на Ленинградската АЕЦ 2 значително увеличава възможностите за развитие на производства, за които е необходима много енергия, в това число и на високотехнологични отрасли и проекти в областта на цифровата икономика“, сподели губернаторът на Ленинградския регион Александр Дрозденко.

За жителите на град Соснови Бор, съседството с Ленинградската АЕЦ означава не само работни места, но и най-ниска цена на отоплението – 388 рубли за гигакалория, сочат изчисленията на „Росатом“.

За 2019 г. Ленинградската АЕЦ планира производство на електроенергия в рамките на 28,3 милиарда киловатчаса, което е с 2% повече от 2018 година. Очаква се най-голям дял от електроенергията (почти 30%) да бъде произведена от новия енергоблок.

В сравнение с традиционните енергоблокове, проектът, по който е изграден енергоблокът от поколение „3 плюс”, има редица предимства, които значително увеличават икономическите му характеристики и безопасност. Така например, електрическата мощност на реактора е повишена с 20% – от 1000 на 1200 мегавата, а експлоатационният живот на основното оборудване е удвоен – от 30 на 60 години. В същото време, енергоблокът отговаря на най-високите международни изисквания в областта на ядрената безопасност.

Проектът за Ленинградска АЕЦ 2 е референтен за международни проекти на руската корпорация „Росатом“ като Беларуската АЕЦ, АЕЦ „Пакш“ 2 в Унгария, египетската АЕЦ „Дабаа“, АЕЦ „Ханхикиви“ 1 във Финландия и др.