Бизнес и Политика

Биопроизводители излизат на протест срещу законодателни промени

Биопроизводителите излизат на протест пред земеделското министерство на 9 април, и дори ще настояват за оставката на ресорния министър. Недоволството им е провокирано най-вече от „невижданите никъде по света изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират“, както ги определят самите те в писмо до премиера Бойко Борисов.

Според фермерите, промените в нормативната уредба целят да ги унищожат, а диалогът им с министерството е неуспешен. Става дума за Наредба № 5, която предвижда налагане на големи санкции и отнемане на Сертификата на производители при минимални грешки и без право на оспорване от тяхна страна, изтъкват земеделците.  

Стопаните се оплакват още от непосилна финансова тежест върху тях, причината за която е изискването за многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат.

Освен за оставката, биофермерите ще настояват за незабавна промяна в нормативната уредба и за разследване по случая с отнемането на лиценза на една от сертифициращите фирми „Кю Сертификейшън“.