Бизнес и Политика

Предстоящи инвестиционни проекти разкриват 600 нови работни места в България

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи четири сертификата за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/ на стойност над 30 млн. лв., които ще разкрият близо 600 нови работни места. Сертификат клас „А“ получиха Теклас-България, проектите на „Екоком Груп” и „Хайнип Логистик“, както и „Айсобар Комърс”. На церемонията присъства и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

Зам.-министър Борисов подчерта, че с връчените днес сертификати, от началото на годината проектите, които са сертифицирани, са 9 на брой за 181 млн. лв. Очаква се те да разкрият 1254 нови работни места.

Инвестиционният проект на Теклас-България ЕАД е за разширяване и предвижда изграждане на завод в грdo Враца за производство на каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост. Размерът на инвестициятавъзлиза на 22 млн.лв. и ще се финансира със собствени средства. Предвижда се да бъдат разкрити 500 нови работни места.

Проектът на „Екоком Груп” ООД – производител на висококачествени хранителни продукти, предвижда изграждане на собствено предприятие в Индустриална зона Божурище, специализирано в производство на бактериални продукти на основата на култури микроорганизми. Размерът на инвестицията възлиза на 4,5 млн. лв.,  като новите работни места ще бъдат 28.

Третият проект, получил сертификат за инвестиция клас „А“, е свързан с изграждането на логистична и складова база. „Хайнип Логистик“ АД планира да построи логистичен център по одобрен вече технологичен проект в с. Гурмазово, Община Божурище. Общата площ на складовите помещения е 3000 квадратни метра, предвидени за 4000 палета. Максималният годишен капацитет на съоръжението ще бъде над 48 000 палета. Размерът на инвестицията възлиза на 4,5 млн. лв., като ще бъдат разкрити 10 нови работни места.

Последният  проект, който получи сертификат клас „А“, е на Българското дружество „Айсобар Комърс” ЕООД. Компанията принадлежи към групата предприятия на Dentsu plc. Япония. Дейността, която извършва  дружеството, е в сферата на високотехнологичните услуги, а именно – разработване и поддръжка на софтуер за електронна търговия.. Инвестицията се отнася за град София. Размерът й възлиза на 381 000 лв, като новине работни места ще бъдат 50.