България Север

Хайгашод Агасян: Най-щастливият момент на сцена ми се е случил в читалище „Съгласие” преди 25 години

Тази седмица в студиото на Максим Горанов беше записана най-новата песен на Вокална група „Арлекино” при читалище „Съгласие 1869” „На Плевен с любов”. Тя е специално създадена за групата по повод юбилейната 150-годишнина на читалището, а официалната й премиера ще бъде по време на празниците на Плевен през месец май. С композитора Хайгашод Агасян разговаряме за спомените му от сцената на „Съгласие”, за работата с децата и за предстоящите му изяви на плевенска сцена.

– Г-н Агасян, от кога датира пирятелството Ви с плевенското читалище „Съгласие”?

– Нашето приятелство с читалище „Съгласие” е от доста години. Никога няма да забравя, още по-точно казано – може би най-щастливият момент на сцена изобщо ми се е случил на сцената на читалище „Съгласие” преди 25 години. Това беше по време на честването на 125-годишнината на читалището. Защо го помня? Първо пазя афиша в къщи на видно място. Второ – за пръв и единствен път ми се случва да бъда „слуга на двама господари” и за мен това е огромна чест. Бяхме поканени за това честване Стефан Цанев и Доротея Тончева, Недялко Йорданов с неговата съпруга Ивана Джеджева и аз в средата на един роял. Представете си сцената с тези хора, които четат и се надпяват. Двама велики съвременни поети и актриси. Единият рецитира „Птица ми мина път”, (стихотворение на Стефан Цанев, посветено на Недялко Йорданов, б. а.), другият му връща жеста с „Птицата, която път ми мина”. Можете да си представите колко щастлив съм бил на сцената – свиря на единия, свиря и на другия. Това никога няма да го забравя, защото никога не се е случвало другаде. През годините сме имали много рецитали на тази сцена, но това е най-запомнящото.

– Включително и участия с децата от Вокална група „Арлекино”. Как дойде идеята за песента „На Плевен с любов”?

– Имах удоволствието да работя с тези талантливи деца от вокалната група, да се запозная с техните ръководителки Виолета Боянова и Анелия Дечева. Правихме серия концерти през есента. Когато Ивайло Атанасов ми спомена за 150-годишнината на читалището, решихме да направим една хубава песен за децата на Плевен, за празника на града и на читалището.

Най-важното, според мен, е посланието, думичките. Предложих текста на напише Надежда Захариева – с нея имаме много песни, приятно се работи, с една дума се разбираме. Тя написа това прекрасно стихотворение „На Плевен с любов”, аз го облякох с музика, аранжиментът е на Максим Горанов. За записа дойдох специално да се видя с децата, да ги мотивирам.

– Плевенчани ще Ви слушат ли в концерт скоро?

– Есента ще представим с Недялко Йорданов на тази прекрасна сцена последните му две книги. Едната е „67 утрини”, в която всяка сутрин пише по едно стихотворение. Другата е със 125 стихотворения – „Сребърна любов”. В момента се пече в буквалния смисъл на думата диска, който правя за нашето паметно 40-годишно приятелство с Недялко Йорданов. Там съм побрал 20 от най-популярните и любими наши песни – „Не остарявай любов”, „Остаряваме бавно”, „Не умирай, любов”. Само последната пее Недялко, останалите са в мое изпълнение. Искам да направим в Плевен една премиера, да заредим хората, защото много ни обичат. Много е хубава залата, благодарна за общуване, хубав роял, звукът е прекрасен. Всички условия са дадени за един празник на поезията и музиката.

– Сигурно имате и нов детски проект? Обичате да работите с деца…

– Хубаво е човек с деца да се занимава, защото няма фалш – или те приемат, или не. Няма половинчати работи. В този смисъл аз съм щастлив човек. Младостта си отива, но детството не ще. Едно дете, което се занимава с изкуство, смятам, че ще стане добър човек. Затова в голямата си част посланията в песните ми са за доброто.

Ние направихме една поредица от концерти в Плевен есента заедно с прекрасните деца от вокална група „Арлекино”. Една част от песните, които децата много обичат и са в учебниците по музика, направих за малък камерен оркестър – за да пеят децата на живо, и се получи много хубаво. Залата беше пълна с деца, от училищата ни благодаряха, че така представяме песните.

Освен Недялковия диск, се пече и „Гледай със сърцето си” – песен, написана за едно момиче от Търговище. В този диск участват много деца от България, които аз откривам като жури в различни детски конкурси – от Челопеч, Велинград, Русе, Търговище, София. Една от новите песни ще запиша аз, за да поздравя тези прекрасни деца – казва се „Страната на доброто”.

Материалът Хайгашод Агасян: Най-щастливият момент на сцена ми се е случил в читалище „Съгласие” преди 25 години е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.