България Север

Икона с образа на Евгени Босилков ще подарят беленчани на папата

За посещението на папа Франциск в България от 5 до 7 май католиците от град Белене са приготвили специален подарък – икона с фигурите в цял ръст на беленчанина блажения монсеньор Евгени Босилков и други трима свещеници от пловдивско, които заедно с Босилков са били убити през ноември 1952 година. Това съобщи на пресконференция в клуба на БТА в Плевен отец Паоло Кортези. В горната част на иконата присъстват и ликовете на още 35 католически свещеници, които са били съдени и изпращани в Белене и други лагери в страната, където са прекарали до 1963 – 65 г.

Освен тази икона беленчани са подготвили и отпечатали малки иконки, изобразяващи папа Франциск с бял гълъб, като знак на мира, и горе в небето са поставени ликовете на двама светци – блажения Евгени Босилков и папа Ронкалий.

Отец Паоло показа и червеното шалче с образа на папата, което ще носят католиците от Белене при посрещането на светия отец в София пред храм „Св. Александър Невски”. Паоло Кортези уточни, че най-големите групи при посрещането от Северна България ще бъдат от Белене и от Плевен – по около 200 човека. Ще има и множество католици от Малчика, Ореш, Асеново, Бърдарски геран, Враца, Велико Търново, Русе и Варна. Според отец Паоло това посещение на папа Франциск е изключително важно не само за българските католици, но и за всички българи. По думите му този световен духовен ръководител , какъвто е папата, носи една голяма позитивна енергия за помирението на земята.

 

Материалът Икона с образа на Евгени Босилков ще подарят беленчани на папата е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.