България Север

Румен Петков: По случая „Чората“ – служителите на полицията са действали в рамките на Закона за МВР

По т.н. случай „Чората” от 2005 година, при който задържаният умира, прокуратурата, след много сериозен анализ на събраните данни, прекрати делото, защото се опря на чл.12 от НК, който много ясно казва, че не е престъпно деянието, причиняващо вреда на лице, извършило престъпление при задържането му. Това заяви на пресконференция в Плевен вътрешният министър от тогава и настоящ лидер на АБВ Румен Петков. Той уточни, че ако на човек, извършил престъпление, се причини някаква вреда при задържане от служители, служителите не носят отговорност. Ако те /служителите/ са превишили необходимите мерки за задържането, виновният носи наказателна отговорност при положение, че е действал умишлено.

Петков припомни, че тогава като министър е взел много ясна и категорична позиция, че те са действали в рамките на правомощията, вменени от закона за МВР. Той отбеляза, че за съжаление впоследствие това постановление на прокуратурата беше отменено и се започна съдебно преследване на тези хора.
Преди няколко дни се появява някаква информация, че и петимата служители са осъдени на по 7 години. Румен Петков е разговарял с техни близки, които и досега твърдят, че не разполагат с обвинението, включително и задържания вече в благоевградската дирекция. Невръчването на обвинението и същевременно задържането на човека е много смущаващо и според Петков това е случай, който със сигурност ще отиде в Страсбург. По думите му, ако има такова решение, то казва на обществото – „съдът налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва – бездействайте и не бъдете активни, ако не искате да си нямате неприятности. Крайният ефект от такъв тип решения ще е бездействието на полицаите и обществото и гражданите ще бъдат все по-малко и по-малко защитени.”
Според Петков е лесно да ругаем полицаите и полицията, но когато те защитават служебния си дълг, държавата трябва да е до тях. Когато тези хора са направили тежкия си избор да служат на държавата, а държавата ги е загърбила, унизила незаслужено, наказала – резултатът е трагичен. Това съдебно решение казва на всички полицаи: „Момчета и момичета, бездействието е по-добро за вас, отколкото действието, при което престъпник може да пострада.”

Материалът Румен Петков: По случая „Чората“ – служителите на полицията са действали в рамките на Закона за МВР е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.