Бизнес и Политика

Китай отстъпва от почти всички точки на търговското си споразумение със САЩ, според Ройтерс

Дипломатическата мисия от Пекин пристигна във Вашингтон в петък вечерта със систематични редакции на проектодоговорното споразумение от почти 150 страници, което заплашва да взриви месеците на преговори между двете най-големи икономики в света. Това пише Агенция „Ройтерс“, позовавайки се на три правителствени източници от САЩ и три собствени източници.

Според източниците на Ройтерс, китайската страна е направила редакции във всяка от седемте глави на проекта за търговско споразумение, с които първоначално се съгласяваше да се променят законите, които провокираха недоволството на Съединените щати и започването на търговската война. Щатите се опасяват от кражба на американска интелектуална собственост и търговски тайни, манипулиране на валутните курсове, забранени трансфери на технологии, недоволството им е породено и от политиките в областта на конкуренцията, както и достъпа до финансови услуги.

Отговорът на американския президент Доналд Тръмп дойде с пост в Туитър в неделя, с който той заявява, че ще повиши митата на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, от 10 на 25 процента.

Говорителите на Белия дом, на търговския представител на САЩ и на американското министерство на финансите не коментират за момента информацията на Ройтерс.

Говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан каза на брифинг в сряда, че изглаждането на разногласията в областта на търговията е „процес на преговори“ и Китай не „бяга от проблемите“. Генг адресира конкретните въпроси за търговските преговори към Министерството на търговията, което също не е отговорило на Ройтерс към момента.

Бързото влошаване на преговорите разтърси глобалните финансови пазари тази седмица. До неделя пазарите разчитаха, че двете страни са близо до сключване на сделка.