България Север

Вдъхновение от природата…

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На 11 май от 16:00 до 22:00 ч. за втори път се сбъдна фестивалът „ Четирите стихии“. Вдъхновени от природата, повече от 5000 човека споделиха съботния слънчев ден в парк „Маркотея“, Габрово.

Инициаторите, организиращи събитието – рекламна агенция „Елмазови”, и тази година направиха реално докосването до четирите елемента – Въздух, Огън, Земя и Вода – чрез характерните за фестивала работилници, в които децата заедно със своите семейства правиха хляб, свещи, рисуваха върху вода, дърво и коприна, садиха цветя, работиха с глина, правиха къщички за птици, хвърчила, рисуваха с пяна, запознаха се с тайните на билките, учиха се да бродират и плетат, научавайки история за стихията и връзката със съответната работилничка.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Успоредно на тези дейности, детските градини и училища от Габрово представиха своите идеи в отделни ателиета с избрана от тях тема, свързана със стихиите – невероятни проекти, макети и предизвикателства.

Лайънс клуб Габрово, заедно с деца от фестивала, сътвориха слънчева инсталация, в която слънце от камъни като в центърът на слънцето написаха „Габрово“, боядисвайки надписа в синьо – цветът символ на свободата, знанието и истината.

Вълнуващо беше и представянето на ентусиастите от „Обсерватория за идеи 2D“, които демонстрираха управление на дрон във въздуха, изстреляха ракети и споделиха макет на слънчевата система, изработен от група габровски деца специално за събитието.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Близо 600 деца взеха участие на сцената на фестивала „Четирите стихии“, на която огънят, водата, въздуха и земята се срещаха, предизвикваха и вдъхновяваха. Кметът на Габрово Таня Христова  даде старт на събитието и сподели своята радост, че толкова много габровски семейства са се събрали в паркa, за да творят заедно в името на природата.

Ансамбъл „ Габровче“, ФТФ „Боженци” и Детска фолклорна група „Новомахленчета” от Народно читалище „ Зора -1872”, кв. Нова махала докоснаха гостите на фестивала с български ритми и песни, които преляха в естествения завършек на вечерта – огнен танц , изпълнен от група „Fire Shadows” към Народно читалище „Будителите 2017“ и нестинарски танци, с които фестивалът затвори кръговрата на стихиите в съботния ден.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Всички ателиета и работилнички бяха безплатни, споделени, вдъхновяващи и опознавателни.
Чрез тях организаторите постигнаха главната цел на фестивала „ Четирите стихии“ – в името на природата всички участници да знаем, можем и сбъдваме заедно.

Историята на фестивала започна през 2018 година в МАИР „Боженци“ с финансирането по Програма „ Култура“ на Община Габрово, за да продължи и тази година в един надграждащ и по-мащабен формат с надеждата да се превърне в традиция.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Тази година събитието се реализира по програма на Обществен дарителски фонд , с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”, в партньорство с Община Габрово и РУО – Габрово. Фестивалът беше подкрепен от габровските фирми : Севернодържавно централно предприятие, „Металик Бисипи” ,” Сигнал” , ВИК – Габрово, „Ситигаз” и „ Визуални комуникации”. Наградите бяха осигурени от Парк „Централен Балкан”, Парк „Българка”, Градински център „ГИНКО”, „Office 1″, Европейски център , Книжарница „Златев“, Издателство „Фют“, магазин за цветя „Флоранел”.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

На Facebook страницата: Фестивал „ Четирите стихии“ можете отново да се потопите в невероятната атмосфера на събитието чрез публикувания снимков материал и да споделите един истински празник, в който малки и големи споделено се забавляваха творейки и учейки.

Защото човек обича само онези истински неща, които познава за да се научи да ги пази и уважава! А както знаем всички ние сме едно цяло и не можем без четирите елемента – Вода, Земя, Огън и Въздух…


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Вдъхновение от природата… е публикуван за пръв път на Gabrovo News.