България Север, Общество

Доброволци обновиха паметната плоча на паметника на Тотьо Иванов над Тодорчета

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволен екип, посветил се на дела за съхраняване на народната памет, продължава своите довършителни дейности в местността Могилата на село Тодорчета, където е паметникът на лобното място на четника Тотьо Иванов Хаджидосев.

снимка: Тодорка Мирчева

Той е бил, както казва д-р Петър Цончев: „дясната ръка на войводата Цанко Дюстабанов“. След като е разбита четата при „Рани бунар“, Тотьо Иванов се укрива в село Тодорчета, в някогашната Топлешка община. Тук той бива предаден. Води битка срещу турците, но силите са неравностойни. Убиват го и обезглавяват през ранното утро на 28 май 1876 година.

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволният екип, в състав Христо Лалев Митев, Владимир и Катя Ангелови, Пресиян и Цветелина Василеви, Тихомир Ненков, Анатолий Дошков Цаков, изнесе техника за работа и мемориалната плоча по стръмната пътека.

снимка: Тодорка Мирчева

Пресиян и Тихомир направиха неусетно изкачването към паметника, благодарение на ефирното си чувство за хумор, наследено от техния дядо. Мраморната плоча беше приготвена и надписана приживе от художника Стефан Драголов, изселник от този район. За съжаление, той не е сред нас, за да види реализирано неговото желание от хората, посветили се като него на „ползу роду“.

снимка: Тодорка Мирчева

Надписът се наложи да бъде възстановен, тъй като и тук зла ръка му беше посегнала и унищожила.

снимка: Тодорка Мирчева

До момента е почистена и безпогрешно трасирана пътеката до паметника, изграден от речни камъни. Там сред днешната букова и иглолистна гора, където някога не я е имало, а са били нивите, овощните градини, плевните, даямите на тодоренци, следвайки цветовете в бяло и синьо по дърветата ще се озовете до Могилата, където може да почетете паметта на героя от Априлското въстание.

снимка: Тодорка Мирчева

Предстои групата да изгради мост от кладенчето през река Борущица. Той ще направи връзката от пътя към пътеката, водеща до паметника. Ще поставят и снимка на войводата на монумента.

снимка: Тодорка Мирчева

Усещането за добре свършена работа дава лекота. Както сподели на слизане от гората Христо Митев, сякаш някакъв товар е паднал от плещите му. А той, товарът, всъщност е отговорността към делото на предците ни.

снимка: Тодорка Мирчева

Христо, със силната му гражданска и синовна позиция, си е поставил още задачи – заедно с хората, които са солидарни в реализирането на идеите му.

снимка: Тодорка Мирчева

Един екип от бивши служители от системата на Министерството на вътрешните работи, представители на автомобилния бранш, монтажници и Анатолий, който е някогашен майстор на спорта по вдигане на тежести към Дружество за физкултура и спорт „Левски Спартак“, за пореден път показаха желание, добра организация и отдаденост на каузата да съхранят историята на България.

Автор: Тодорка Мирчева.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Доброволци обновиха паметната плоча на паметника на Тотьо Иванов над Тодорчета е публикуван за пръв път на Gabrovo News.