Бизнес и Политика

Мобилните оператори у нас поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър

Трите големи телеком оператора у нас – VIVACOM, Теленор и А1, поискаха намаляване на таксите за радиочестотен спектър на среща с министъра на транспорта Росен Желязков, председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров и представители на министерството на регионалното развитие.  Позицията на телекомите е, че при текущите цени за радиочестотен спектър в България, липсва инвестиционен интерес. Според тях, чрез създаването на по-благоприятни условия за развитие на мобилните комуникации България би могла да има водеща роля в региона и Европейския съюз.

Операторите приветстваха направените първи предложения на КРС по отношение на намалението на цените за 2.6 и 3.6 GHz радиочестотна лента, като стъпка за стимулиране на инвестициите.

Дискусията беше инициирана от министър Росен Желязков. Той подчерта значението на съвместната работа между министерството, регулатора и бизнеса, като основа за бъдещо развитие на сектора. Общо бе мнението, че активно използване на технологиите, ще повиши конкурентоспособността на държавата.