Бизнес и Политика

Очаква се обходният път на Габрово да бъде завършен предсрочно

Очаква се обходният път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, да бъде завършен предсрочно. За това информира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той се включи в инспекцията на строителните дейности по инфраструктурни обекти в Севлиево и Габрово, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Проектът за обходния път на Габрово е ключов не само за града, но и за цяла Северна България, защото осъществява връзката към бъдещия тунел под прохода Шипка и вертикалната връзка Русе – Велико Търново, част от Трансевропейския коридор номер 9.

„Правим ремонтите по работещи градове. Фирмите накупиха нова техника, трупат опит, има иновация и модерно строителство“, отбеляза министър-председателят Борисов. Той акцентира върху уменията, които е наблюдавал у българските работници при строежите на инфраструктурни обекти.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази. В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23.25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка.

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от обходния път на Габрово, включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10.55 км. От тях новото строителство е 7.6 км (включително 3.2 км тунел под прохода Шипка) и рехабилитация на 2.92 км пътна мрежа. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 82% от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Крайният срок по договора е 17 юли тази година.

Снимка: Правителствена пресслужба