Бизнес и Политика

Консули и дипломати ще разискват бизнес климата в региона

Форум на Световната федерация на консулите (FICAC) за Централна и Източна Европа ще се проведе в София от 13 до 15 юни. Събитието ще събере у нас почетни консули, посланици, министри и други представители на дипломацията и бизнеса от цял свят. Организатори са Световната Федерация на Консулите (FICAC) и Асоциацията на Почетните консули в България (АПКБ). Фокус на събитието ще бъде региона на Централна и Източна Европа и ролята на Почетните консули и дипломацията в посока подобряване на бизнес климата в региона.

Почетни гости на събитието ще бъдат Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите, Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен на Генерален консул на Ямайка в Турция, и Николаос Маргарополос – главен секретар на Световната федерация на консулите (FICAC).

„Осигуряването на по-добри условия за ефективни икономически, политически и културни връзки между страните в ЦИЕ ще бъде основният фокус на форума. Вярвам, че при нарастващата демократизация на дипломацията ролята на Почетните консули е основополагаща за развитието на активни дву- и многостранни отношения и подобряване на условията за бизнес между страните. Тази среща е добра възможност да поставим ясни цели и да се уверим, че всички гледаме в една посока – подобряване на бизнес климата и промотиране на културната сплотеност между страните от цял свят.“ – коментира Борислав Боянов, председател на Асоциацията на Почетните консули в България и Почетен Генерален консул на Малта в България.

Кулминацията на форума е глобална конференция, която ще се проведе на 14 юни. В нея освен почетните гости на събитието ще вземат участие и Николай Василев Вицепремиер и Министър на икономиката в периода 2001-2003, Почетен консул на Словения, управляващ партньор и изпълнителен директор на ExpatCapital, Левон Хампарцумян – бивш изпълнителен директор и председател на УС на UniCredit Bulbank, Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, вицепрезидент и говорител на АПКБ, председател на Комитета по ПР и медии на FICAC.