Бизнес и Политика

„Росатом“ потвърди интереса си към АЕЦ „Белене“

„Руската федерация е стратегически партньор на България в енергийния отрасъл. Уверена съм, че сътрудничеството ни в тази област е ключово за развитието на двустранните отношения.“ Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на петото заседание на работната група по енергетика в състава на Междуправителствената българо-руска комисия, което се провежда в София. Руската страна разглежда сериозно възможността за участието на „Росатом“ в проекта АЕЦ „Белене“, каза на свой ред заместник-министърът на енергетиката на Руската федерация Анатолий Яновский, който участва в работната група. По време на срещата България и Русия обсъдиха сътрудничеството си в ядрената енергетика, в газовата и нефтената области, както и в електроенергетиката.

Българската страна е информирала руските си партньори за основни моменти от разработената процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, която вече е публикувана в Официален вестник на ЕС, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. В процедурата е предоставена възможност за включване на големи консуматори – чрез договори за изкупуване на електроенергия, или за придобиване на миноритарно участие в капитала на проектната компания. Министър Петкова припомни, че срокът за подаване на заявления за участие от потенциалните инвеститори изтича в средата на август тази година.

Българската страна информира, че, след направените промени в Енергийната стратегия, в момента е в ход процес на разширяване на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница. Отново беше подчертано значението на проекта с оглед изграждането на бъдещия газоразпределителен център на територията на България. Концепцията за газовия хъб предвижда доставки на газ от Руската федерация като един от източниците за захранването му.    

 

Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката