България Север

Румен Петков: Голямата задача на АБВ е битка за отделяне на партията ГЕРБ от държавата

Голямата задача на АБВ е масирана битка за отделяне на партията ГЕРБ от държавата. Това заяви на пресконференция в Плевен лидерът на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. Имаме институционално осигурен закупен масиран административен вот, категоричен е той, като даде примери с Държавен фонд „Земеделие” с над 2 000 служители и новосформираното звено БГ тол, където са наети също над 2 000 служители. „Никъде по света няма такова нещо. Това са коли, офиси, безумни разходи, от които нищо не следва. Продължават да се роят звена на държавната администрация. Това е резултат от срастването на една партия с държавата. Голямата битка е второто ниво на местно самоуправление”, смята Петков. Според него второто ниво на местно самоуправление е начинът, по който може да се постигне разделяне на която и да е властова структура от държавата.

Петков е категоричен,
че Изборният кодекс предпоставя манипулирането на изборния резултат. Според
него активната регистрация ще реши проблема с купения вот на неграмотните,
както и с „мъртвите души”. „Активната регистрация е правото на волеизявление на
гражданина, че ще отиде да гласува. Ако е неграмотен, не може да попълни
документа и това не е конституционно ограничение”, категоричен е лидерът на АБВ.

Друг проблем, който той очерта, е, че от 5 500 села в близо 3 000 няма да има гласуване за кмет на населено място. Според него разумното решение е тази бариера да не надвишава 100.

Машинното гласуване – проблем, за който АБВ е алармирала още при обявяването на поръчката, доказа, че 9 млн. лв. са хвърлени на вятъра, каза още Петков. Защото в повече от 1 300 от всички 3 000 секции машинният вот е отчетен неадекватно.

Петков заяви и
нуждата от адекватна оценка на необходимото на България административно териториално
деление в това число районирането на големите градове. „Нужни ли са ни 28
области? Не. Но това са 100 000 чиновника. Тези хора несъмнено са нужни на
държавата…”, добави той.

Ако тези неща не получат отговор сега, Изборният кодекс няма да бъде съпътстван от добри промени, категоричен е председателят на АБВ.

Относно неслучилата се консолидация на лявото, той коментира така: „Много от нашите областни структури ни обвиняваха, че сме отделили твърде много време върху стремежа да се формира широк ляв формат, който да помете ГЕРБ от власт при очевидното нежелание на ръководството на БСП. Ще изразя лично мнение – процесът на консолидация на левицата не може да бъде определен като предстоящ. Но той е неизбежен. И в Европа няма лява вълна. В България е много трудно да видиш ляво вън от АБВ и Коалиция за България. Консолидацията е процес, който не е свързан с конкретни избори. Казвал съм го много пъти, решението на БСП за самостоятелно участие, обрича БСП на самота”.

Материалът Румен Петков: Голямата задача на АБВ е битка за отделяне на партията ГЕРБ от държавата е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.