България Север, Общество

„Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата“

снимка: БЧК – Габрово

Деца от група Дъга” на ЦДГ „Радост”, обучавани по проект „Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата“ и техните обучители от БМЧК – Габрово посетиха Център за спешна медицинска помощ и РД „Пожарна безопасност и защита на населението.

Дейностите по проекта децата преминаха ателиета в три модула:  „Грижа за моето тяло” – свързани с хигиената на тялото, зъбите и дрехите, здравословното хранене и здравословните навици по отношение на начина на живот, който трябва да водят; „Играя безопасно” -редуциране на рисковете по време на игра, т.е. избягване и превенция от битови наранявания, а в случай на тяхната неизбежност – придобиване на умения от страна на децата, родителите, учителите относно обезопасяване на пространствата за игра, както и справяне с наранявания като кръвотечение от носа, порязване, охлузвания и др.; „Как да се предпазим от бедата?” – основни правила и поведение при бедствие/земетресение, пожар и наводнение/.

снимка: БЧК – Габрово

Целта на посещенията беше след преминаване на теоретичната подготовка, децата да осъзнаят необходимостта да се обръщат към съответните спасители, защото те са професионалисти – формиране на представа за „добрия човек” и „човека-спасител” при децата, която по-късно да се превърне в отправна точка за реализиране на действителни действия по време на бедствия и кризи.

снимка: БЧК – Габрово

В Центъра за спешна бяха посрещнати от неговия директор д-р Георги Шандурков, който направи демонстрация на диагностична и лечебна апаратура в най-новата реанимационна линейка в Габрово.

Децата и доброволците посетиха Спешното отделение, където завеждащият отделението д-р Цветан Христов ги запозна с реда и начина на приемане, преглеждане и оказване на спешна медицинска помощ, както и медицинската апаратура и помощни средства, които се използват за целта.

снимка: БЧК – Габрово

В РД „ПБЗН” децата бяха посрещнати от старши експерт Гергана Илиева, която им зададе въпроси за поведението при бедствия, а служители на дирекцията демонстрираха различна екипировка и съоръжения, използвани от специализираните екипи.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът „Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата“ е публикуван за пръв път на Gabrovo News.