България Север

Откриха африканска чума по свинете в четири плевенски села

Извънредно заседание на областната епизоотична комисия беше свикано днес от областният управител на Плевен Мирослав Петров. Поводът е открита африканска чума в четири населени места в областта. Заболяването е установено в селата Жернов, Муселиево, Въбел и Евлогиево и пробите от заразените животни вече са потвърдени от лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ в София, потвърди директорът на БАБХ – Плевен д-р Иван Йорданов. Той заяви, че вече е утвърдена 3-километровата зона, която е заразена, в четирите селища. Там незабавно трябва да се предприемат най-строгите мерки, които включват автоматично унищожаване на всички домашни прасета. От утре в 7,30 часа от започва евтаназирането на заразените животни и загробването им в определени от кметовете на населените места ями. Д-р Йорданов помоли за съдействие от полицията за предотвратяване на евентуални конфликти с населението и пълно ограничаване на движение и транспортиране на прасета в 3-километровите зони.
Определят се и 10-километрови разширени зони, в които ще се предприеме набирането на проби. Д-р Йорданов изрично посочи, че няма никаква опасност за здравето на хората и сред населението не бива да се създава паника.

Към този момент най-много заразени свине са установени в Жернов – 15 броя. 12 от тях са на стопанина, който първи е сигнализирал за заболяването. Именно от Жернов ще започне акцията на евтаназиране на заболелите животни. Д-р Йорданов призова кметовете на четирите населени места спешно да иготвят списъци на стопаните със заразени животни и да определят местата, където е подходящо да бъдат загробени. Той уточни, че не е желателно транспортиране на евтаназираните животни извън 3-километровите зони на четирите села. Зоните задължително трябва да бъдат достатъчно отдалечени от вододайните райони на селищата.

Д-р Иван Йорданов заяви, че заразените животни не са официално регистрирани по закон и посъветва стопаните да намалят броя на отглежданите в задните дворове прасета.

Материалът Откриха африканска чума по свинете в четири плевенски села е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.