България Север

Чешма – паметник на донорите, откриха в градинката пред гарата в Плевен

Чешма в памет на донорите, дарили човешки органи и спасили нечий живот, откриха тази вечер в гаровата градинка пред ж.п. гарата в Плевен. Инициативата е на Сдружението на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация и се подкрепя от Народното събрание. Подобни чешми вече има в три български града, а тази в Плевен е заради това, че градът е сред трите най-добри в страната по отношение на донорството, заедно с Варна и Велико Търново.

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви при откриването, че обществото все повече узрява за това, че ние сме временно на тази земя и когато можеш в последния или след последния си дъх да направиш така, че да дариш втори живот на някого, по-благородна от тази дарителска кауза няма. По думите му трябва да даваме гласност на тази благородна кампания, защото чрез един акт на себеотричане даряваш на някой живот, атова е достойно за преклонение.

Народният представител Антон Кутев заяви, че проблемите на трансплантациите в България са изключително сериозни, защото ние сме на едно от последните места. Всички в страната ни трябва да научат, че донорите у нас са малко и гражданската инициатива е изключително важна, смята Кутев. По думите му един донор може да спаси до 7 човешки живота и това е разказът, който трябва да предадем на всеки.

На обратната страна на чешмата в Плевен са изписани имената на 25 наши съграждани, чиито органи са спасили над 100 човешки живота. В края на събитието организаторите раздадоха 25 червени балона на гражданите.

Материалът Чешма – паметник на донорите, откриха в градинката пред гарата в Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.