България Север

Четири уволнени учителки от Езиковата търсят обществена подкрепа

„На 4 юли към 13.00 часа в последната почивка на годишния педагогически съвет четири учителки изненадващо получиха заповеди за прекратяване на трудовите правоотношения поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст/ранно пенсиониране/ – старши учител Надежда Вълева – физика и астрономия, старши учител Добринка Георгиева – български език и литература, старши учител Цветослава Манчева – биология и здравно образование и старши учител Жоржета Каменополска – български език и литература.
Единственият мотив/неописан в заповедта/ е, че предприетата мярка е част от оздравителния план на Гимназията за финансово стабилизиране, според директора ѝ. Зад тези мотиви прозира неговото лично отношение към нас. Професионализмът и квалификацията на учителя не са важни, финансите над всичко. Това е дилемата в Езиковата гимназия. Лошото управление на финансите не може да бъде оправдано и компенсирано с освобождаване на учители.
Споделяме това с Вас, уважаеми приятели, и се надяваме на Вашата подкрепа.“

Това е информацията, споделена във фейсбук групата „Да подкрепим четири български учителки!“
Подробности по случая четирите преподавателки ще изнесат на пресконференция в БТА утре.

Материалът Четири уволнени учителки от Езиковата търсят обществена подкрепа е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.