България Север

Роми или наркомани най-често извършват уличните грабежи

Снимката е илюстративна

Лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора са най-честите извършители на улични грабежи. Това става ясно от информация, разпространена от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово по отношение на този вид престъпления.

Грабежите са вид престъпления против собствеността на гражданите, при които се засяга личността на пострадалия, чрез формата на принуда, която извършителите прилагат, с цел да присвоят чуждите вещи.

Обичайно, за извършителите на грабеж представляват интерес: пари в брой, портфейли, кредитни карти, мобилни телефони, бижута, малки и скъпи електронни устройства (таблети, лаптопи, камери), които могат да се отнемат бързо, да се скрият лесно и в последствие да бъдат пласирани.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според статистиката, грабежите представляват 2,75 % от всички видове престъпления против собствеността. Около 90% от тях се осъществяват в тъмната част на денонощието, въпреки че не са изключения случаите на извършени грабежи рано сутринта или в ранните следобедни часове.

Забелязва се тенденция, грабежите да бъдат извършвани през почивните дни, често късно вечерта в събота или рано в неделната сутрин. Жертвите на грабеж са предимно жени, възрастни хора и деца.

При уличните грабежи, извършителите набелязват жертвите си сред лица, които демонстрират финансово състояние или носят открито различни ценни предмети (златни бижута, скъпи мобилни телефони), студенти или туристи.

Обикновено, в градовете жертви на грабежи стават хора, които се движат сами, изглеждат неуверени, разсеяни или изгубени.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Обичайно уличните грабежи се извършват в междублоковите пространства, парковете и спирките на градския транспорт (места с оскъдно или никакво осветление). Често, непълнолетните стават жертви на грабеж в училище.

Извършителите на подобен вид престъпления са предимно лица от ромски произход или зависими от наркотични вещества млади хора. В последно време се забелязва нарастваща тенденция, все повече непълнолетни лица да стават извършители на грабежи.

Методите, които използват, за да осъществят намеренията си са различни, но най-често използват директни действия, с цел всяване на страх, паника и объркване у жертвата.

Не са редки случаите на прояви на физическа агресия и причиняване на наранявания, които могат да бъдат и фатални!

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тази връзка от полицията в Габрово препоръчват следните мерки:
– избягвайте да се движите сами в тъмните и неосветени участъци в градската част;
– при теглене на пари от банкомати и банкови клонове, обръщайте внимание на хората около Вас, и следете за лица със съмнително поведение в района;
– не носете открито златни накити, които биха привлекли вниманието на лица с престъпни намерения;
– избягвайте да носите скъпи вещи и големи парични суми;
– не оказвайте съпротива, и не провокирайте извършителите, защото техните реакции могат да бъдат непридвидими;
– за всеки случай на извършен грабеж, трябва да информирате органите на МВР и да подадете информация на телефон 112.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Роми или наркомани най-често извършват уличните грабежи е публикуван за пръв път на Gabrovo News.