България Север

50 години Исторически музей – Дряново

снимка: AB Studio

Преди 50 години, на 20 юли 1969 година по време на проведената национална среща на строителите в Дряново е открита музейна експозиция, посветена на живота и творчеството на възрожденския майстор – строител Колю Фичето и в непосредствена близост паметник на Колю Фичето.

Книгите за впечатления са изпълнени с възхищение и преклонение пред творческия гений на Майстора. Идеята за увековечаване паметта и творчеството на Колю Фичето в родния му град Дряново е на общинското държавно и партийно ръководство, на местните краеведи и дейци в сферата на културата.

Реализирането й започва с обявяване на национален конкурс за идеен проект за музей и паметник от Комитета за изкуство и култура, Министерство на строежите, Окръжен народен съвет – гр. Габрово и Градски народен съвет – гр. Дряново.

снимка: AB Studio

Като най-сполучливо архитектурно и скулптурно решение журито определя това на арх. Димитър Кръстев и скулптора Борис Гондов. Проектът е осъществен от дряновски строители с бригадир Тодор Рачев, под техническото ръководство на Пенчо Маймарев.

Честването на 50-тата годишнина на експозицията „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ ще бъде открито на 18 юли, четвъртък в 17.00 ч. в Исторически музей – гр. Дряново, с представянето на албум „Първомайстор Никола Фичев“.

На следващия ден, петък, в Икономовата къща ще бъдат открити две изложби – „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен.

снимка: AB Studio

Ралица и Явор Атанасови от AB Studio даряват на музея сайт, посветен на 50-годишния му юбилей. На адрес dryanovo.eu могат да бъдат видени и прочетени много допълнителна информация за експозицията, хронология на строежите на майстор Кольо Фичето, богата галерия, спомени, архивни документи и интерактивна снимка на строителите на музея.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът 50 години Исторически музей – Дряново е публикуван за пръв път на Gabrovo News.