Бизнес и Политика

Финансовите ръководители на Г-7 поляха със студена вода плановете за криптовалутата на Facebook

Становище на финансовите ръководители от Г-7 хвърли облак върху перспективите пред криптовалутата на Facebook. Те настояха първо да се намери решение за проблемите, свързани с регулацията на цифровата валута, съобщи агенция „Ройтерс”.

Плановете на мегакомпанията за социални медии да пусне собствена криптовалута се сблъскаха с хор от критики в лицето на регулаторите, централните банки и правителствата. Институциите заявиха, че Фейсбук трябва да спазва правилата за борбата срещу прането на пари и да гарантира сигурността на транзакциите и потребителските данни.

Но има и по-дълбоки опасения, а именно –  че силата на големите технологични компании се разпростира все по-надалече, като навлиза дори в области, които са запазена територия единствено за правителствата, като емитирането на валута например.

„Не можем да приемем, че има валути, които ще изпълняват същата роля и ще разполагат със същата сила като суверенните валути“, заяви френският финансов министър Бруно Льо Мар.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви, че плановете на Facebook изглеждат „не изцяло обмислени” и добави, че възникват въпроси, свързани със сигурността на данните.

„Убеден съм, че трябва да действаме бързо и че проектът Либра не може да продължи, без да се разрешат всички правни и регулаторни въпроси, които възникват“, каза Шолц пред журналисти.

Франция, която председателства Групата на седемте развити икономики тази година, поиска от Беноа Кьоре – член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка, да създаде работна група в рамките на Г-7, която да разгледа криптовалутите, включително и Либра.

Централните банкери твърдят, че ако Facebook иска да държи депозити, то тогава компанията се нуждае от банков лиценз, а тогава ще подлежи на строгите регулации, които регламентират работата в тази индустрия.

Гуверньорът на Банката на Япония Харухико Курода заяви, че работната група на Г-7 вероятно ще трябва да разшири обхвата на регулациите извън групата на Г-7, предвид огромното влияние, което Либра би могла да окаже върху световната икономика.

„Ако амбицията на Либра е да се използва в световен мащаб, страните трябва да търсят координирана глобална реакция„, отбеляза Курода. „А това не е нещо, което може да се обсъжда само от централните банки на Г-7, допълни той.“

Правителствата на Г-7 са обезпокоени и от факта, че издържалите в продължение на десетилетия международни данъчни норми сега са изтласкани до стената от появата на компании като Facebook и Apple, които акумулират печалби в страни с ниски данъци, независимо от източника на основния доход.

Въпросът стана по-актуален от всякога в последните дни, когато Париж се противопостави на президента на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица, с желанието си да обложи с данък приходите на глобалните технологични гиганти във Франция.

Като се оставят настрана двустранните им спорове, Франция и Съединените щати подкрепят въвеждането на правила за гарантиране на минимално данъчно облагане като част от усилието на близо 130 държави да преразгледат международните данъчни норми.