България Север

Историческият музей „Колю Фичето“ в Дряново чества 50 години

снимка: Исторически музей – Дряново

На 20 юли 2019 г. Дряново чества 50-годишния юбилей от построяването и откриването на музей „Колю Фичето“. Честванията се проведоха в два последователни дни, 18 юли в музея и на 19 юли в Икономовата къща – едно от творенията на великия майстор.

В музея бе представен нов албум за строежите на Колю Фичето, озаглавен „Първомайстор Никола Фичев“. Директорът Тоня Белчева направи ретроспекция на развитието на музея за изминалия половин век. Имаше и много изказвания от дарители. Уредникът Мадлена Маймарева показа витрината, подредена в памет на дряновските строители.

снимка: Исторически музей – Дряново

В Икономовата къща бяха открити две изложби – „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев – живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен“. Валентина Банкова, внучка на Тодор Рачев – ръководител на строителната бригада построила музея, разказа за живота и работата на този честен, трудолюбив, всеотдаен, отговорен, но и много скромен майстор-строител, като се спря и на някои интересни моменти, свързани със строителството на музея.

снимка: Исторически музей – Дряново

Цялата й статия и много интересни и непубликувани досега материали могат да бъдат открити на юбилейния сайт на музея – dryanovo.eu, изработен и дарен от Ралица и Явор Атанасови от AB Studio.

Изложбите, както и постоянната експозиция в музея, са един прекрасен повод за всеки да посети китното старопланинско градче – Дряново, както и да се запознае с живота и творчеството на уста Кольо Фичето – световнопризнат строител и архитект.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Историческият музей „Колю Фичето“ в Дряново чества 50 години е публикуван за пръв път на Gabrovo News.