България Север

Отменено е бедственото положение в област Плевен

В 20-километровите зони около фермите в Дисевица и Левски всички прасета от личните стопанства трябва да се заколят, най-добре е месото да се консервира

Поради липса на нови огнища на африканска чума по свинете в областта за последната седмица, областният управител на Плевен Мирослав Петров е взел решение да не бъде продължавано бедственото положение. Това обяви на проведеното днес заседание на Областната епизоотична комисия зам.-областният управител Татяна Божинова.

Бедственото положение беше обявено със заповед на областния управител на 24 юли и срокът му изтече вчера, 31 юли.

Директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов изнесе актуална информация за епизоотичната обстановка в областта. По думите му последното огнище на африканска чума, констатирано в региона, е от 25 юли в град Искър. Там са евтаназирани общо 28 прасета и е извършена съответната дезинфекция в огнището на заболяването, както и на цялото населено място. Йорданов добави, че е приключило и наблюдението в 10-километровата зона около Искър и не са констатирани положителни резултати за наличие на заболяването. 

Д-р Йорданов прочете списък със селищата в 20-километровата зона около двете големи свиневъдни ферми – в Дисевица и град Левски, където по предписанията трябва да бъде сведен до нула броят на прасета от личните стопанства. Областната епизоотична комисия взе решение да бъдат задължени всички кметове от населените места в двете зони в срок до 5 август /понеделник/ да изготвят актуални списъци на личните стопанства. Йорданов прикани всички собственици от тези зони сами да заколят животните си, иначе те подлежат на евтаназиране. По думите му най-добре е месото от закланите прасета да бъде консервирано, а не да се замразява във фризери.  

Материалът Отменено е бедственото положение в област Плевен е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.