България Север

Ден на милосърдието: Преди 74 години първата атомна бомба унищожи Хирошима

hiroshima1

На 6 август отбелязваме Деня на милосърдието. Посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма. На този ден преди 70 години – през 1945-а, над Хирошима е взривена първата в историята на човечеството атомна бомба, градът е превърнат в руини, а десетки хиляди хора загиват. Денят се отбелязва от Националния музей „Земята и хората“ от 1998 г. Само на този ден в залата на Гигантските кристали се експонира „Камъкът от Хирошима“, който музеят е получил през 1997 г. от Президентството на България. Гранитният камък е част от трамвайната настилка, която е била изложена на въздействието на атомния взрив в 8.15 ч.  сутринта на 6 август 1945 г. На него е изобразена релефно богинята на милосърдието. Изображението е гравирано на общо 188 къса, събрани от трамвайния участък на 200 метра северно от кота нула на атомния взрив и изпратено до 188 държави в света от Асоциацията „Камък за мир“, Хирошима . На този ден музеят кани всички на поклонение и полагане на цветя пред „Камъкът на Хирошима“.

73 години от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки

Празници на 6 август

Празник на град Пирдоп (за 2011 г.) – Чества се през първата събота на август. Определен с Решение на Общински съвет

Преображение Господне

Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима – Годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима (Япония) през 1945 г.

Международен ден „Лекарите в света за мир“ – Отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение „Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война“ в деня на бомбардировката над Хирошима

Аржентина – Ден на детето

Боливия – Ден на независимостта (от Испания, 1825 г., национален празник)

ОАЕ – Годишнина от възкачването на престола на шейх Зайед бин Султан Ал-Нахайн

Русия – Ден на железопътните войски

Ямайка – Ден на независимостта 2007 г. (от Великобритания, 1962 г., национален празник – първият понеделник на август)

Япония – Торо Нагаши (Хирошима), церемония с плаващи фенери в чест на загиналите от атомната бомба в Хирошима.

Материалът Ден на милосърдието: Преди 74 години първата атомна бомба унищожи Хирошима е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.