България Север

Първи фестивал на пълнената чушка готвят в град Левски

Под мотото „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция” по време на традиционния панаир в Левски в края на август се готвят за най-новия кулинарен празник в града. По този повод днес кметът на община Левски Любка Александрова, гл. експерт от общинската администрация Петя Чолакова и председателят на местното читалище „Георги Парцалев-1901” Силвия Йорданова се срещнаха с журналисти в клуба на БТА. Фестивалът на пълнената чушка е предвиден за 31 август /събота/, когато е кулминацията на 100-годишния левченски панаир. Мястото за провеждане на кулинарното събитие е паркът до общината и откриването в съботния ден е в 17 часа, уточниха организаторите.

Наградите за първенците в кулинарната надпревара са много атрактивни и са изработени от майстор ювелир. Ще бъдат връчени златна чушка, сребърна със златни листенца и сребърна чушка. Журито на фестивала ще бъде председателствано от ТВ кулинарната звезда Катето Евро.

Според статута две са състезателните категории в състезанието – най-автентична рецепта за приготвяне на пълнена чушка и най-уникална рецепта за ястието. Целта е да бъде съхранена и популяризирана кулинарната традиция на територията на община Левски, в която на всички събори, панаири и празници присъства нейно величество ПЪЛНЕНАТА ЧУШКА. Да се стимулира традиционното хранене и връщане към кулинарното наследство на българина. Да се възпитава позитивно отношение към храната, желанието сами да приготвяме здравословна и питателна храна.

Заявки за участие във фестивала ще бъдат приемани до 15 август на електронен адрес: obr_levski@mail.bg или в отдел „образование, култура и спорт” на тел. 0885372220.

Материалът Първи фестивал на пълнената чушка готвят в град Левски е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.