България Север

Мата Хари – красивата шпионка, превърнала стриптийза в изкуство

Най-загадъчната куртизанка и таен агент от Първата световна война е родена на днешния ден – 7 август, преди 143 години

Холандската танцьорка Мата Хари превръща стриптийза в изкуство. Разстреляна е заради обвинения в шпионаж в полза на Германия на 15 октомври 1917 г. в околностите на Париж. Снимка EAST NEWS

7 август 1876 г. Градчето Леуварден, Холандия. В дома на богатия търговец и предприемач Адам Зеле и неговата съпруга Анте ван дер Мьолен се ражда малката Маргарета Гертруда. Единствената дъщеря и второ от общо четирите деца на семейството е… бъдещата Мата Хари.

Бащата й е собственик на голям магазин за шапки, освен това инвестира в нефтената промишленост и не пести средства за образованието на своите наследници. Затова до 13-годишната си възраст момиченцето посещава само училища, предназначени за висшето общество. През 1889-а обаче бащата банкрутира, зарязва семейството си, а бившата му вече съпруга умира две години по-късно от изтощение. Оттам нататък животът на Маргарета няма нищо общо с познатото й детско безгрижие.

Поверена е на своя кръстник, който живее в град Снек, а по-късно отива да учи за детски възпитател в Лайден. Директорът на училището обаче флиртува с нея и кръстникът е принуден да отпише девойката от учебното заведение. Няколко месеца по-късно тя сама бяга при своя дядо в Хага, а на 18 се омъжва по вестникарска обява за 20 години по-възрастния офицер Рудолф Маклеод. И досега не е известна причината за отравянето на двете им деца, едното от които умира. Маргарета изпада в депресия, през 1903-а се развежда с Рудолф, а дъщеря им Жан Луиз остава да живее при него. Маргарета се жени втори път, ражда още едно дете, но и то умира. Бракът й – също. Писано й е да направи забележителна кариера.

Още от малка Маргарета е различна. Брюнетка на фона на всички руси холандски деца. И твърде висока за момиче. Освен това с характер и очевадна артистичност. Сякаш била родена за артистка. Но не само – умът й бил като бръснач, което не остава незабелязано от хора, занимаващи се с висш шпионаж. Известната танцьорка, артистка, стриптийзьорка и куртизанка, дебютирала през 1905 г. в Париж с псевдонима Мата Хари, с времето се превръща в истинска легенда от сцената и разузнаването.

На индонезийски и малайски език артистичното й име означава „слънце” (в буквален превод „Окото на деня”. И тя, за да не измени на кодирания в него смисъл, цял живот е в центъра на вниманието или сама наблюдава внимателно случващото се. До 1912 г. успява да издигне стриптийза до висотата на изкуство, смайва публиката в Монако, Испания, Германия и т.н., върти любовни романи с хора от висшето общество.

Там някъде се крие и истината за нейното вербуване и агентурно минало. Дали наистина завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, или просто е „изкупителна жертва”, от която се нуждае губещата войната Франция – не е напълно ясно. Била ли е т.нар. френски агент H-21 – за това също няма неоспорими доказателства. Факт е обаче, че на 13 февруари 1917 г. Мата Хари е арестувана в парижки хотел, обвинена е, че работи за германците и е осъдена на смърт. Макар да твърди, че е невинна, и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване, артистката шпионка е разстреляна през октомври 1917 г.

Животът й вдъхновява създаването на много кинотворби, в които в образа на Мата Хари се превъплъщават именити актриси.

Източник: afish.bg

Материалът Мата Хари – красивата шпионка, превърнала стриптийза в изкуство е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.