България Север

Стопани от Брест на бунт заради липса на обезщетения за доброволно изклани прасета

На днешното заседание на областната епизоотична комисия в зала „Плевен” кметът на село Брест Цецо Луканов обяви, че хората от селото, които са изклали доброволно прасетата си, протестират заради неполучени обезщетения от държавата. По думите му Брест е първото населено място в община Гулянци, където са открити 16 заразени с африканска чума свине, които са евтаназирани, а по-късно над 200 животни са заклани от стопаните си в изпълнение на предписаните от властите мерки за неразпространение на заразата. Въпреки обещаните обезщетения хората от Брест не са получили нито лев, заяви кметът. Заедно с него да изразят недоволството си по време на заседанието в залата дойдоха група ощетени стопани от Брест.

Според шефа на областната дирекция по безопасност на храните д-р Иван Йорданов съгласно указанията на земеделското министерство обезщетения следва да се изплащат на тези стопани, които са умъртвили животните си в 20-километровата зона около промишлените свинекомплекси. Тези възнаграждения се изплащат за почистване и дезинфекция на личните стопанства. Село Брест не попада в 20-километрова зона и по тази причина там не се изплащат тези средства, обясни д-р Йорданов. По думите му в община Гулянци няма високорискови обекти за разпространение на чумата по свинете, като кланици или промишлени свинекомплекси и няма причина да се разшири 20-километровата зона.  

Материалът Стопани от Брест на бунт заради липса на обезщетения за доброволно изклани прасета е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.