България Север, Общество

Екипите на пожарната са реагирали на близо 700 сигнала от началото на 2019 г.

По повод седмицата на „Пожарната безопасност“ в сградата на РДПБЗН – Габрово се проведе среща с представители на местните медии, по време на която беше представена актуална информация за обстановката по направление „Пожарна безопасност и защита на населението“ на територията на Област Габрово и бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с дейността на дирекцията.

От началото на годината службите за „Пожарна безопасност и защита на населението“ на територията на област Габрово са реагирали на общо 694 сигнала, от които 309 в Габрово, 261 в Севлиево, 72 в Дряново и 52 в Трявна.

От тях общо 426 са пожарите, 86 от които с преки материални загуби, а останалите в сухи треви, горски фонд и отпадъци.

Според данните при пожарите със загуби, най-честите причини са: късо съединение – 27; небрежност при боравене с открит огън – 20; техническа неизправност – 11. Пожарите със загуби са най-често в отраслите: жилищно стопанство – 45; транспорт, складиране и пощи – 20 и селско стопанство – 11.

Горските пожари, регистрирани съвместно с Изпълнителна агенция по горите, са общо 6 (Габрово – 2, Севлиево – 3, Дряново – 1), при които са унищожени общо 187 декара, от които 151 декара в Община Севлиево.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Пожарите без преки материални загуби са общо 340, а 241 са извършените технически помощи, аварийно-спасителни дейности и помощни операции. В тези дейности се включват реакцията при пътно-транспортни инциденти, отстраняването на опасни предмети от сгради, премахването на дървета, клони или камъни от пътната инфраструктура, различни форми на съдействие на граждани и зачестилите напоследък съдействия на екипите на Спешна медицинска помощ при пренасяне на болни или пострадали хора.

Лъжливите сигнали за областта са немалка бройка, отчетоха още ръководителите на РДПБЗН – Габрово. Общо те са 15, като най-много са в Габрово – 11, следвани от Севлиево с един; два в Дряново и 1 Трявна. За щастие по-голямата част от тях са добронамерени, тоест реално е имало признаци за пожар или произшествие, но те не са налагали намесата на екипите за ПБЗН.

По направление противопожарен контрол и превантивна дейност, от началото на годината са извършени общо 1470 проверки. За периода на територията на Област Габрово има двама загинали при инциденти (2 в община Севлиево), 5 пострадали (5 в Община Габрово) и 4 спасени (4 в Община Габрово).

При инцидентите със загиналите, тъжната статистика показва отново, че те са с хора в напреднала възраст. Към пострадалите са включени и четиримата от набралия известност в медиите и социалните мрежи инцидент в село Чукилите, община Габрово. Този инцидент беше свързан с туристическа газова бутилка. Тъй като това не е първият инцидент в Област Габрово с газови уреди и съоръжения, бяха разпоредени извънредни проверки по всички газоснабдителни пунктове.

Бяха констатирани редица нередности, но най-честата е нерегламентирано зареждане на битови и туристически бутилки с пропан-бутан на колонки за зареждане на автомобили в бензиностанциите. За тях бяха съставени общо 9 акта за установяване на административни нарушения.

„Искаме да предупредим гражданите, че зареждането на битови и туристически бутилки за втечнени газове, вкл. пропан-бутан, на колонки за зареждане на МПС е опасно и е предпоставка за сериозни инциденти“, призова комисар Георги Русинов. Повече за мерките за безопасност може да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Екипите на пожарната са реагирали на близо 700 сигнала от началото на 2019 г. е публикуван за пръв път на Gabrovo News.