България Север

16 са кандидатите за кмет на община Плевен, засега

Общият брой гласоподаватели е 118 225 души, за първи път ще гласуват 540

До момента имаме подадени регистрации за потенциални кандидатури за кмет на община Плевен от 16 политически субекта – партии, местни и национални коалиции и инициативни комитети. Двама са кандидат-кметовете, издигнати от инициативни комитети – досегашният градоначалник Георг Спартански и Ангел Димитров Дочев. 22 са субектите, изявили желание за общински съветници, а 21 са кандидатиралите се за кметове на кметства. Това обяви на първата си пресконференция за предстоящите местни избори председателят на Общинската избирателна комисия Ярослав Димитров. Той направи паралел с предишните местни избори от 2015 година, на които е имало 12 кандидати за общински кмет.

Димитров обеща, че до 24 септември ще има пълната информация за всички участващи в изборите и тя ще бъде достъпна от сайта на избирателната комисия. Документи и кандидатски листи за изборите се приемат до 17 часа на 24 септември.

До момента са проведени необходимите консултации за съставите на СИК на територията на община Плевен, а в момента тече срокът за техническото оформяне на предложението на община Плевен за съставите на тези комисии и в срок до 30 септември ще бъдат назначени всички секционни избирателни комисии.

Към момента има сформирани 162 СИК на територията на общината, в които ще работят 1 426 членове – като ръководен състав ще бъдат 486 души, а 940 са редовите членове.

Справката от ГРАО
сочи, че избирателите в Плевен към настоящия момент са 100 046, а в селата
от общината са 18 179. Общата цифра на гласоподавателите в община Плевен е
118 225 души, обобщи Ярослав Димитров.

За първи път, по данни на комисията, в община Плевен ще гласуват 540 човека, от тях за град Плевен са 413, а за кметствата 127. Сред гласоподавателите в общината има четирима столетници, добави Димитров. По думите му ще бъдат осигурени условия хората с увреждания да могат да гласуват в секциите на първия етаж, където ще има съответни подходи. Очаква се да има осигурени минимум 2 подвижни секции на територията на общината.

Ярослав Димитров отбеляза, че местните избори са най-трудният вид избори, доколкото в някои секции на практика се правят три избора, а в други по два. Възнаграждението за членовете на СИК тази година е по-високо – 80 лева, като има и допълнителни възнаграждения от 10 лева за участие в обучение и 15 лева за участие в изграждането на СИК и приемане на изборните книжа в предходния ден. Зам.-председателите и секретарите ще получават по 90, а председателите по 100 лева. Допълнителни средства се получават и след края на изборния ден за предаване на секционните материали – 25 лева, които се получават от председателя, секретаря и един член.

До момента няма подадени жалби и сигнали от политически субекти и неправителствени организации в Общинската избирателна комисия.

Материалът 16 са кандидатите за кмет на община Плевен, засега е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.