Интериор

Прекрасна ваканционна къща в Ноервегия

В днешния материал ви показваме един проект на студио Stinessen Arkitektur за ваканционен дом в Норвегия. Планинската вила с площ от 200 квадратни метра е разположена на острова с изглед към фиорда на запад и два от най-трудните върха за изкачване на юг, а също така е заобиколена от планинска верига на изток.

Клиентът поискал къщата да позволява усамотение в компанията на панорамна гледка, далеч от суетата на работните дни в града. Идейното оформление отваря и затваря сградата в различни посоки. Така източната част на къщата е затворена от съседните сгради, а другата й страна е максимално отворена към великолепна гледка на живописните планини и фиорд.

Къщата е с много интересен план – изградена от два основни модула, които са леко изместени, за да създадат затворени и отворени пространства там, където има нужда, така че собственика да се наслади на безпрепятствено взаимодействие с естествения релеф. Това позволява различните функционални зони да бъдат в хармония с движението на слънцето и осигурява баланс между усамотението и гледките.

Външната част на къщата е изработена от два основни материала: структурно остъкляване и борова дървесина. Интериорът е облицован с брезов фурнир, подовете са „облечени“ с гранитни плочки, а отвън се използва камък. Интериорът на сауната и таваните в баните са завършени с аспен.