България Север

АБВ сезира прокуратурата за незаконен ремонт на самолетите L-39ZA

Още преди година чешката държава е сезирала вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че действията, които са предприети, представляват заплаха за живота и здравето на българските пилоти, обяви лидерът на АБВ Румен Петков. По думите му Чехия е заявила, че няма да сертифицира ремонта на L-39ZA, защото той ще бъде извършен с незаконни части, втора употреба и такива, които не са проконтролирани от производителя и конструктора на самолетите. Военният министър е сезиран, че с техническата документация за ремонта разполага само и единствено конструкторът и производителят – заводът „Aeрo” в Чехия. Независимо от това министърът на отбраната не предприема никакви мерки. Напротив, авансово се превеждат 8 милиона лева на този, който е определен да спечели обществената поръчка за извършването на ремонта, въпреки че тази компания не може да го извърши. Според Петков това е едно от най-големите престъпления в българските ВВС с конкретни финансови щети. Въпреки ясните несъответствия ремонтът е пренасочен към украинска фирма и е необходимо да се изисква цялата документация от комисията, която е извършила тръжната процедура. Според Петков трябва да се отговори на въпроса защо ние загърбваме страна член на НАТО, която е производител на самолетите, и отиваме към неоторизиран изпълнител. Заводът в Одеса никога и под никаква форма не е бил в контакт с производителя.

По думите на Петков в тази сделка има серия от неща, които будят страх за живота на българските пилоти. Извършено е престъпление към българските ВВС, обществената поръчка е структурирана така, че да се заобиколи сигурността на извършвания ремонт и сертифицирането от производителя, защото вече има 4 случая, при които такива самолети падат, защото ремонтът е извършен вън от обсега на завода производител „Aeрo”.

Румен Петков заяви, че ще предостави и допълнителна информация, която министър Каракачанов с подписа си е удостоверил, че подизпълнителят не е разполагал с техническата документация, когато му е било възложено да изпълни този обем от дейности. Срокът за приключване на договора е 19 септември, приведени са авансово 8 милиона лева, но няма никакъв резултат. Засега няма никакъв отговор на сигнала от прокуратурата, заяви Петков.

Материалът АБВ сезира прокуратурата за незаконен ремонт на самолетите L-39ZA е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.