България Север

С две експозиции архитектите в Плевен отбелязаха професионалния си празник

Две изложби на централния градски площад „Възраждане” в Плевен отбелязаха днес световния ден на архитектите – 7 октомври. Първата експозиция представя нови проекти от последните две години, които предстои да се реализират, изпълнението им е в ход или вече са реализирани. Това е осмото по ред за Плевен издание на изложба – преглед на архитектурата, организирана от Съюза на архитектите в България – дружество Плевен, и Регионалната камара на архитектите в града.
Другата експозиция „реВизията на Севера – реализации от Плевен и региона” е дело на журналистката Силвия Златкова и представя 100-те най-значими инвестиционни проекта от града и региона за последните 20 години. Сградите в изложбата са представени през строителството до реализацията с информация за съответния обект, неговите автори, параметри и период на реализация. Експозицията е подредена хронологично и е една ретроспекция на ключовите инвестиции с обществена значимост.
Зрителят може да види как изглеждаше старото кино „Смирненски” например, където днес се издига бизнес-центърът „Глория Палас”, или как на мястото на старият супермаркет „Дон” е изграден бизнес-център „Генимекс”. Как старият хотел „Плевен” днес се е превърнал в модерна бизнес сграда или на мястото на стария тютюнев комбинат се изгради най-мащабния проект за този период – търговския център Панорама мол.
Двете изложби бяха официално открити от заместник-кмета на община Плевен архитект Невяна Иванчева и ще останат на площад „Възраждане” до 27 октомври.

Материалът С две експозиции архитектите в Плевен отбелязаха професионалния си празник е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.