България Север

Петима с присъди за иманярство застават пред Апелативния съд

На 14 октомври от 11 часа състав на Апелативния съд във Велико Търново ще гледа дело срещу петима мъже, признати за виновни от Окръжния съд в Плевен за иманярство.

Подсъдими по процеса са: Милен Ц. Х. (р. 1957 г.), Мирослав Д. А. (р. 1965 г.), Николай Я. М. (р. 1975 г.), Петър Л. Р. (р. 1981 г.) и Цочо С. Ц. (р. 1949 г.)

Със своя присъда от 27.03.2019 г. по НОХД 161/2018 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимите Милен Ц. Х. от гр. Червен бряг Мирослав Д. А. от с. Телиш,  Николай Я. М. от гр. Правец,  Петър Л. Р. (р. 1981 г.) от гр. Правец и Цочо С. Ц. (р. 1949 г.) от гр. Ябланица за виновни в това, че на 04.08.2016 г. в землището на с. Петърница, област Плевен, в поземлен имот в местността Селището (паметник на културата с местно значение), в съучастие като съизвършители помежду си, без съответно разрешение и в нарушение на чл. 148 ал. 1 от ЗКН, търсили археологически обекти, като при извършване на деянието използвали технически средства – металдетектори и МПС – трактор „Деуц“ и лек автомобил „Субару“ (и двете МПС собственост на Николай Я. М.) – престъпление по чл. 277а ал. 3, вр. с ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 от НК.

Със същата присъда, подсъдимите Милен Ц. Х., Мирослав Д. А., Николай Я. М. и Цочо С. Ц. са признати за виновни в това, че на същата дата противозаконно държали оръдие – металотърсачи от различни марки, за които знаели, че са предназначени за търсене на археологически обекти – престъпление по чл. 277а ал. 7 от НК.

Подсъдимият Николай Я. М. е бил признат за виновен и в това, че на същата дата и място, в лек автомобил „Субару“ държал повече от три археологически обекта, които в нарушение на ЗКН не са били идентифицирани и регистрирани по съответния ред – общо 32 археологически обекта на обща стойност 430 лева (сред тях обеци, висулки, апликации, амулети и др., всички датирани от периода на късното Средновековие) – престъпление по чл. 278 ал. 6 от НК.

На основание чл. 36, чл. 54 и чл. 23 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд определил наказания за подсъдимите както следва: За Милен Ц. Х. (р.1957г.), Мирослав Д. А. (р.1965г.), Николай Я. М. (р.1975г.), Петър Л. Р. (р. 1981г.) – 1 година лишаване от свобода за всеки от тях, както и да заплатят по 5000 лева глоба в полза на държавата. Подсъдимият Цочо С. Ц. е осъден на 6 месеца лишаване от свобода. На основание чл. 66 ал. 1 от НК, първоинстанционният съд е отложил изтърпяването на така определените наказания лишаване от свобода за петимата подсъдими с изпитателен срок от три години (условно).

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивни жалби от петимата подсъдими.

Материалът Петима с присъди за иманярство застават пред Апелативния съд е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.