България Север, Общество

Ученици от НАГ се срещнаха с правнучка на големия индустриалец Хаджиберов

снимка: Държавен архив – Габрово

На 16 октомври в Държавен архив – Габрово се състоя интересна среща. Учениците от клуб „Млад възрожденец” към Национална Априловска гимназия, водени от учителя по История г-жа Пенка Петрова, се срещнаха с г-жа Микаела Енгел – правнучка на патриарха на габровската индустрия Иван Хаджиберов.

Тя е негова потомка по линия на дъщеря му Недка. Г-жа Енгел понастоящем живее в Израел. Контактите с нея станаха възможни са благодарение на Емил Михов и Милен Василев, създателите на филма „Дързостта да бъдеш пръв”, посветен на Иван Хаджиберов.

снимка: Държавен архив – Габрово

Госпожа Енгел е и дарител на Държавен архив – Габрово, предоставяйки безвъзмездно документи за своя род. Срещата с младите възпитаници на Априловската гимназия премина много емоционално.

След излъчването на филма, учениците от клуб „Млади възрожденци“ към НАГ имаха възможност да чуят увлекателните спомени на правнучката на индустриалеца Иван Хаджиберов. Тя разказа интересни моменти от живота на своя виден прадядо, както и за своите пътища към събиране на цялостната история на голямото му семейство и за възстановяване на паметта за него.

снимка: Държавен архив – Габрово

Учениците се интересуваха къде са се намирали фабричния комплекс и ВЕЦ-вете, построени от големия габровски индустриалец.

снимка: Държавен архив – Габрово

Госпожа Енгел сподели с тях както своите спомени, така и своите надежди за по-доброто бъдеще на България, което те могат да изградят, водени от примера на един голям българин, който никога не се предавал и е гледал напред, воден от мисълта, че трябва да се работи не само за лично издигане, но за въздигане на обществото във всеки един аспект.

снимка: Държавен архив – Габрово

На срещата присъства и г-н Деян Дойнов – Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в РУО на МОН.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Материалът Ученици от НАГ се срещнаха с правнучка на големия индустриалец Хаджиберов е публикуван за пръв път на Gabrovo News.